Fantastiske Indonesia
6. september. Vi flyr fra Oslo til Indonesia
7. september: Vi flyr til Manado helt nord på Sulawesi og transporteres deretter til Tangkoko nasjonalpark. Her skal vi utforske regnskogene de neste to dagene. Vi installerer oss på en lodge like utenfor parken, Tangoko Hill.
8. september: Full dag i Tangkoko nasjonalpark med lokal guide. Høydepunktene her er to av Asias tøffeste primater – sulawesimakaken og sulawesi-spøkelsesapen eller østspøkelsesapen.Vi har ikke gått lenge innover parken før vi treffer på ei gruppe med makaker. Dette er den verdensberømte apen som tok bilder av seg selv, og hvor det i etterkant ble diskusjon om hvem som hadde copyrighten – apen eller mannen som eide kameraet?
Disse apene er fullstendig uredde mennesker, så vi kan fotografere dem med alle slags objektiver, gjerne med vidvinkel helt innpå. De har utrolig mange ansiktsuttrykk, så dette blir en stor happening.
Like før mørkets frembrudd oppsøker vi et stort fikentre hvor det bor spøkelseseaper. De er nattaktive og kommer ut akkurat i det dagslyset svinner. Vi fotograferer disse med blits før de etter hvert forsvinner ut i regnskogen for å jakte insekter.
Spøkelsesapen er bare 10 cm stor, men i forhold til størrelsen har den voldsomt store øyne slik at den har et fabelaktig syn i regnskogsnatta. Ja, det hevdes at øynene er større enn selve hjernen, så den ser godt i tropenatta. Det er en fantastisk skapning, en primat, nærmere bestemt en halvape, med lange fingre og tær med negler, med et par unntak: Den andre og tredje tåa er utstyrt med klør som er spesielt konstruert for pelsstell. Fingrene er lange og smale, og halen er lang og skjellkledd, nesten som en rottehale. Spøkelsesapene finnes bare i Malysia, Indonesia og Filippinene, og hvert av stedene har sin unike art. Favorittkosten er insekter, ikke minst gresshopper.
9. september: Nok en full dag i Tangkoko nasjonalpark med nye muligheter for bilder av apene. Kanskje vi også finner reiret til en av de store neshornfugene som holder til i parken.
10. september: Nok en full dag i Tangkoko nasjonalpark. Med tre hele dager har vi god tid til å ta flotte bilder av parkens innvånere.
11. september: Vi transporteres tilbake til Manado og går om bord på Garuda Airlines flight GA601 klokka 16.15 til Jakarta, hovedstaden i Indonesia. Vi overnatter på FM7 Hotel rett ved flyplassen.
12. september: Vi tar tidlig fly fra Jakarta Airport og tar Nam Air flight IN 190 klokka 06.40 til Pangkalanbun på Borneo. Vi ankommer 08.00 og blir transportert til elva og går om bord på båten som skal frakte oss rundt de neste dagene. Det er en spesiell elvebåt som kalles klotok. Om bord på båten er det kaptein, en kokk og en guide.
Båten har to etasjer, og på det øvre dekket har vi god utsikt til omgivelsene. Her er det bare å sette seg tilbake i godstolen, med kameraet klart. Etter en transportetappe på ei stor elv, kommer vi inn på ei lita elv. «Welcome to Tanjung Putin nationalpark» står det på et skilt. Eventyret begynner.
Vi cruiser oppover elva i vår klotok. Til å begynne med er det ikke så mye spennende som skjer, men plutselig dukker noen krabbemakaker opp. Og snart ser vi en ape med en stor nese oppe i et tre: Neseapen. Det er for godt til å være sant, at noen ser slik ut. Etter hvert kommer vi tydeligvis inne i neseapeland, for her er det neseaper i alle størrelser – også nesestørrelser.
På ettermiddagen besøker vi Tanjung Harapan, en foringsstasjon for rehabiliterte orangutanger. Vi overnatter på Rimba Eco Lodge, en god base for å utforske regnskogen. Skogen rundt er full av liv, og det hender neseaper sover i trærne rundt lodgen.
13. september: Vi står tidlig opp og spiser frokost. Så border vi båten og drar først til Pondok Tanggui for å fotografere orangutangene på en annen foringsplass. Deretter cruiser vi oppover floden i to timer til den berømte Camp Leakey. På veien oppover ser vi plenty med neseaper, og er vi heldig ser vi også den «falske gavialen», en krokodilletype. Etter hvert blir elva ganske smal, og ofte får vi neseapene på nært hold. Det er også mulig å se helt ville orangutanger som ikke er avhengig av foringsplasser.
Den mest kjente foringsplassen for orangutanger ligger ved Camp Leakey, som den kjente antropologen Louis Leakey opprettet i 1971 for å forske på orangutanger. Sjef-forskeren her har i alle år vært Biruti Galdikas, som sammen med Jane Goodall (sjimpanseforsker) og Dian Fossey (gorillaforsker), frembrakte kunnskap om atferden og biologien til de store menneskeapene.
Vi rusler innover skogen. Mot den blå himmelen ser vi store, hvite sommerfugler, de kalles for «Flying Cleenex». Et annet sted ser vi kannebærere, insektspisende planter som er formet som ei kanne, derav navnet. Etter en halvtimes tid kommer vi til en lysning midt i skogen. Foringen skjer klokka 14, og snart kommer det forskere med sekken full av bananer og mye snadder som legges på en plattform.
Snart kommer det til syne orangutanger oppe i trekronene. Det er utrolig å se disse store primatene bevege seg fra tre til tre så lett og uanfektet. En mor med en liten tenåring av en unge ser ned på oss. Mora sitter på ei grein, mens junior turner – henger opp, ned, spriker med beina og har den reneste gymnastikkoppvisningen for oss. Noen setter seg til på plattformen og koser seg med lunsjen. En annen kommer raskt innom og tar med seg så mange bananer gan kan – en i kjeften, en i den ene hånda, og en i det ene beinet og en i det andre beina. Så svinger den seg opp i trekronene med den ene ledige hånda. Og der oppe i fred og ro, blir det en god banan-lunsj.
Nedhogging av regnskogene er et stort problem på Borneo som andre steder i verden, og det har gått hardt utover orangutangen som er en av verdens mest truede arter. Det er anleggelse av palmeoljeplantasjer som er den store trusselen. Mange orangutanger mister sitt leveområde, og Galdikas har derfor tatt hånd om foreldreløse orangutanger og sluppet de ut i Tanjung Puting nasjonalpark. Orangutang-unger klarer ikke få finne mat på egenhånd, så derfor er det opprettet flere foringsstasjoner i jungelen hvor orangutanger kan komme og få lettkjøpt mat.
14. september: Vi fotograferer dyr rundt lodgen, men også på et par andre foringsplasser for orangutanger.
15. september: Vi besøker foringsplassen Pondok Tanguii for orangutanger klokka 09 om morgenen, for så cruise tilbake til byen for å rekke ettermiddagsflyet klokka 15.15 til Jakarta. Det blir ny overnatting på FM7 Hotel rett ved flyplassen.
16. september: I dag flyr vi med Garuda Airlines flight GA452 klokka 10.50 til Labuan Bajo på øya Flores langt øst i Indonesia. Vi lander 14.20. Vi blir transportert til havna og går om bord på vår private båt med fullt crew og seiler til Kalong island for å se tusener av flaggermus (flygende hunder) dra ut på nattlig næringssøk. Vi sover om bord på båten. Det er både matter, myggnett, vannklosett og kald dusj tilgjengelig. Kanskje blir det mulighet for å snorkle på fantastiske korallrev.
17. september: I dag får vi vårt første møte med de berømte komodovaranene, verdens største øgler, på øya Rinca som er en del av Komodo nasjonalpark. Etterpå cruiser vi til Komodo Island hvor vi ankrer opp for natten. Midt på dagen blir det snorkling.
Vi sover på båten.
18. september: Full dag på Komodo Island for å fotografere komodovaraner på Komodo Island før vi etter lunsj returnerer til Labuan Bajo. Natta tilbringes på båten.
Komodo er nasjonalpark, og vi er forpliktet til å ha med oss guide. Hvis vi er heldig får vi med oss en guide som tillater oss å fotografere varanene i åpent lende nede på stranda.
Vi føler oss hensatt til en fjern fortid, for komodovaranene har ikke akkurat noen ungdommelig «look». De går på reptilvis, med bred gange, magen subber nesten nedi stranda, hodet er stort og tungt - og halen lang. Hele dyret er 2,5-3 meter langt. Det mest spesielle er tunga som ustanselig går ut og inn for å hente inn luktmolekyler, akkurat slik slangene gjør. Under gunstige forhold kan den lukte kjøtt som er nesten ei mil unna.
Vi må nøye følger alle anvisninger fra guiden, for komodovaranene skal man ikke komme i nærkontakt med. Spyttet inneholder en cocktail med opptil 50 ulike bakterier. Komodovaranen har ikke direkte tenner, men biter og river i offeret slik at giften og bakteriene trenger inn i åpne sår i huden og skaper infeksjoner. Deres strategi er å bite et byttedyr, en gris eller en hjort, og så la tiden jobbe for seg. Varanen følger så duftsporene etter byttet. Når byttet til slutt kreperer, gjerne innen 24 timer på grunn av blodforgiftning, er det klart for et herregårdsmåltid.
Vi garanterer at dette blir en av deres heftigste opplevelser noensinne!
19. september: Vi fly med Garuda Airlines til Bali, ankommer 16.10. Her har man mulighet for å tilbringe noen ekstra dager i paradis på egenhånd. De øvrige flyr fra Bali og hjem.
20. september: Hjemreise.
FAKTA Indonesia
Indonesia er en republikk som består av 17 508 øyer i Sørøst-Asia mellom Australia og det asiatiske fastlandet. Rundt 6 000 av landets mange øyer er bebodd. De seks største og mest befolkede øyene er Sumatra, Java, Sulawesi, Bali, Kalimantan og Vest-Papua.
Med en befolkning på om lag 237,5 millioner mennesker er Indonesia det fjerde mest folkerike land i verden, og det land i verden med flest muslimer. Landet grenser til Papua Ny-Guinea, Øst-Timor og Malaysia. Hovedstaden heter Jakarta og ligger på Java.
Siden Indonesia ligger i et område hvor tre deler av jordskorpa møtes, er det mange fjell og vulkaner. Om lag 220 av vulkanene er aktive. Indonesias høyeste punkt ligger på Ny-Guinea og er Puncak Jaya på 4 884 meter.
NØKKELINFO:
TID: 6-20. september 2026
ANTALL PLASSER: 10
PRIS:
NOK 79 000. Tillegg for enkeltrom NOK 11 200 (eller 790 pund). På båtturen vil det ikke være mulig med enkeltrom. Prisen kan endres i forhold til valuta, og det kan også bli prisstigning da turen gjennomføres først i 2026.
Betingelser:
Depositum kr. 15 000,- pr. deltager ved påmelding. Depositum er ikke refunderbart.
Sluttbetaling forfaller 3 måneder før avreise og er da ikke refunderbart.
Inkludert:
All service i Indonesia, transport til og fra flyplass, båter på Borneo og til Komodo, guider, de fleste måltider (frokost, lunsj, middag), nasjonalparkavgifter.
Ikke inkludert:
Internasjonalt fly til Manado på Sulawesi og fra Bali til Norge, eventuelle hotellnetter i starten og slutten av turen. Siste natta etter ankomst til Flores er ikke inkludert. driks, drikkevarer og ting av personlig karakter, samt aktiviteter som ikke er nevnt i programmet.
Utstyr:
Du får bruk for hele arsenalet av kamerautstyr. For fugler og pattedyr er 300-500 mm egnet, for landskap, detaljer, smådyr etc. er 16-35, 24-70, 70-200 og et makroobjektiv velegnede objektiver. Ta med stativ. Blits viktig da vi skal fotografere dyr også i dårlig lys. Ta med undervannsutstyr om du vil fotografer når vi snorkler ved Komodo.
Kleskoder:
Det er stort sett varmt og fuktig. Sommertøy, men også en varm genser/jakke for tidlige morgener. Langbukser kjekt i regnskog. Joggesko er greit fottøy, men det kan komme regn og da er fjellstøvler bedre. Ta også med regntøy.
Ta ellers med:
Solkrem
Solbriller/hatt
Insektmidler
Hodelykt
Lette klær, langbukser for beskyttelse mot sol og insekter
AC adapter for å lade kamerabatterier
LAPTOP, EKSTRA HARDDISK, MINNEKORT, LADERE.
Nivå:
Turen er ikke fysisk krevende. På Borneo går vi kanskje 1-2 kilometer til organgutangenes foringsplasser. I Tangkoko går vi til fots etter apene.
Alle bilder i galleriet: Foto: Tom Schandy