Sør-Afrika

Vakre fjell, hav og hvite strender, flora og fauna uten like, fantastiske vinområder, byliv og ikke minst fantastisk sjømat... Western Cape i Sør-Afrika flommer over av severdigheter og opplevelsesmuligheter du sent vil glemme.

OYSTERCATCHER TRAIL, SØR-AFRIKA

Vakre fjell, hav og hvite strender, flora og fauna uten like, fantastiske vinområder, byliv og ikke minst fantastisk sjømat... Western Cape i Sør-Afrika flommer over av severdigheter og opplevelsesmuligheter du sent vil glemme

Dag 1, 14. nov:Ankomst Cape Town
Man kan godt si at Republikken Sør-Afrika oppstod rundt en kjøkkenhage ved kapp-kysten. The Duch East Indian Company (DEIC) bestemte seg i 1652 for å okkupere Kapp det Gode Håp for å kunne lette proviantering på vei til Østen. Noe av denne provianten kunne kjøpes av de lokale ved Kapp, men kompaniet mente det var rimeligere å ha egne fastboende. I 1657 ble såkalte ”free burgere” sendt til Kapp for å etablere en slik provianteringsstasjon. Senere emigrerte noen av disse videre inn i landet og var de aller første til å kolonialisere Sør Afrika. Vi, for vår del, skal i løpet av noen få dager ved Kapp-kysten forsøke å oppleve så mye som mulig av natur, dyreliv, mat, vin og historie som overhodet mulig.

Vi ankommer Cape Town sent på kvelden og overnatter sentralt i byen

Dag 2, 15. nov: Cape Town - Boggomsbaai
Etter en god frokost reiser vi til Boggomsbaai. Oystercatcher Trail regnes for en av de flotteste kystfotturene i Sør Afrika og er en av de mest spennende naturopplevelsene her nede. Man starter ved St. Blaze Cave og ender opp ved Gourits River etter fire dager og fem mil. Vi har dessverre begrenset med tid, så for oss blir det kun en god smakebit av denne kyststrekningen. Ruta er oppkalt etter en tjeld (Black Oystercatcher) som står oppført på ”rødlista” som truet art. Underveis langs kysten vil vi kunne se en rekke arter av hval og delfiner, samt alle de små dyrene og organismene (pattedyr, reptiler, fugler, fisk, maneter og andre strandlinjedyr) som holder dette økosystemet sammen. Vi kaller det mikrosafari.

Overnatting: Sandpiper Cottages

Bilde1 Bilde2

Dag 2, 16. nov: Cape St. Blaze - Dana bay
Vi møter vår guide ved frokost og fortsetter til startpunktet på ruta ved St. Blaize cave (Point of Human Origins). Herfra ser man konturene av stien som snirkler seg langs klippekanten og ned til kystlinjen. Vi har store sjanser til å se delfiner og hval, og vi kan bade i trygge kulper langs ruta. De eldste etterlevninger etter tidligere mennesker er over 165 000–180 000 år gamle. Dette er blant de eldste funn etter moderne mennesker. Underveis langs ruta vil man også finne spor etter det som kalles skjellmøddinger (en slags avfallshaug med skjell). Skjellmøddingene er bevis for tidligere bosettinger langs kysten, og man tror at menneskene her flyttet seg langs kysten med femårsintervaller. Når de hadde spist opp det de kunne finne av skjell langs den aktuelle kystlinjen de oppholdt seg, vandret de videre. Senere vendte de tilbake når bestanden av skjell igjen hadde vokst seg tallrik.

Overnatting: Sandpiper Cottages

Dag 3, 17: Dana bay - Boggomsbaai
Etter frokost går vi en 13 km lang strandfottur til Boggomsbaai. Fantastisk strandvandring hele dagen. Vi vil også få se hvor de truede tjeldene hekker, og vi finner mange spor etter smådyr som trakterer strendene om natten. Fuglelivet er variert og interessant, og det er gode muligheter for å se både hval og delfin.

Overnatting: Sandpiper Cottages

Bilde3

Dag 4, 18. nov.: Boggomsbaai - Gondwana Game Reserve
Hva er vel en Sør-Afrika tur uten et snev av safariliv. Vi har derfor valgt å legge inn to netter i Gondwana Game Reserve.

Overnatting: Kwena Lodge

Dag 5, 19. nov.: Gondwana Game Reserve
Reservatet ligger i hjertet av Garden Route og vil trollbinde deg med fantastisk utsikt mot fargerike fjell og åser. Dette er det eneste Fynbos-reservatet (en del av Cape Flora Kingdom) i Sør-Afrika som inneholder «de fem store» (elefant, bøffel, nesehorn, løve og leopard), 9000 plantearter der 60 prosent ikke finnes noe annet sted i verden. Her finnes også sårbare arter som fjellsebra og fynboshauk.

Overnatting: Kwena Lodge

Bilde4 Bilde5

Dag 6, 20: Gondwana Game Reserve - Stellenboch
Universitetsbyen Stellenbosch er omgitt av fjell og vingårder, og er en herlig blanding av nytt og gammelt. En fottur gjennom byen vil vise deg godt bevart Cape Dutch- og victoriansk arkitektur, samt kunstgallerier, klesbutikker og gavebutikker. Her er også mattradisjonene vel bevarte med mange travle restauranter, bistroer og kafeer. Dette er det ideelle stedet for å utforske vindistriktet. Vin nytes med sansene, og kombinasjonen av aroma, farge og smak forteller deg mye om variasjoner, alder og kvalitet. Hver vin har sin egen duft og skal gjengi druens spesifikke sammensetning. To viktige karakteristiske ting kan gjenkjennes ved å smake på vinen: Fylde og lengden på smaken. Jo lengre vinen ”henger” i munnen, desto bedre vin.

Overnatting: Stellenbosch Hotel

Dag 7, 21 nov.: Stellenbosch – Cape Town
Cape Town ligger rett ved samløpet av Det indiske hav og Atlanterhavet, mellom foten av Table Mountain og den safirgrønne Table-bukta. Dette må være en av de flottest beliggende byene i verden! Vi skal besøke tre forskjellige vingårder i dag. Vin er den eneste naturlige drikke som er konstruert for å nytes sammen med mat. I følge en eldgammel skikk skal vermouth og sherry (semitørr og tørr) drikkes som aperitif før et måltid. Søt sherry skal drikkes til desserter. Hvitvin drikkes som regel sammen med lett mat som fisk og sjømat, mens tyngre rødviner går bra sammen med rødt kjøtt og sammensatte retter (gryter osv). Rosé kan drikkes til mange ting. Søt vin drikkes etter middag til frukt og andre desserter. Musserende vin benyttes til alle typer mat, men særlig sjømat.

Overnatting: City Lodge Hotel

Bilde6

Dag 8, 22. nov.: Cape Town
I dag besøker vi pingvinkolonien ved Boulders og Cape Point. Kapp det gode håp naturreservat er et område preget av stor historisk betydning og ikke minst for sin naturskjønnhet. Dette er hovedsakelig et botanisk reservat med et av det største plantemangfoldet i verden. Kapp det Gode Håp er en del av det som kalles Cape Flora Kingdom og dekker et område på 90 000 km². I dette planteriket vokser det ca. 9000 forskjellige plantearter, hvorav 5800 kun finnes her (endemiske). For å sette dette i perspektiv så har de britiske øyer 1500 plantearter der kun 20 er endemiske. For europeere ble denne delen av Afrika først kjent etter at portugiseren Bartholomeu Dias rundet tuppen i det Herrens år 1488. Ti år senere seilte Vasco da Gama den samme ruta på vei til India.

Overnatting: City Lodge Hotel

Bilde7 Bilde8

Dag 9, 23. nov.: Cape Town
Dagen er til egen disposisjon, men det er lagt opp til et besøk til Robben Island. Øya er ikke mer enn 2 km lang og 3,5 km bred. Den ligger 10 km fra Green Point og 6 km fra Blaauwberg. Robben Island er en forblåst øy med sand, stein og sparsom vegetasjon. Siden 1499, da Bartholomew Dias først rundet Kapp, er det rikelig med dokumentasjon som beviser at portugisere ankret opp i disse buktene regelmessig. De fleste forteller om de rike forekomstene av sel og pingvin på Robben Island. Slik fikk også øya sitt navn; ”Robbe”, som betyr sel på nederlandsk.

Sør Afrikas Alcatraz minner oss i dag om tilbakelagte år med undertrykkelse og et symbol på frihet og hard kamp for demokrati. Tidligere, på en høyde 30m over havet, ble et fyrtårn tent hver kveld for å advare passerende båter mot de farlige farvannene. I dag tennes tårnet som et symbol på håp og frihet og ikke straff.

Overnatting: City Lodge Hotel

Dag 10, 24: Hjem
Dette er dessverre siste dagen vår i Sør-Afrika, men sannsynlig er du nå bitt av Afrika-basillen, og som så mange andre vender du nok tilbake en gang. Raskere enn du tror. Men, vi har enda litt tid igjen så rett etter frokost går turen opp til Table Mountain (1048m). Platået er kjent for sin rike flora, og hele 1500 forskjellige arter vokser innenfor parkgrensen. Senere på ettermiddagen benytter vi tid til å besøke blant annet markedet.

På kvelden drar ci til flyplassen. Eventyret er over for denne gang.

For påmelding:

Kontakt post@naturogfoto.no

For mer informasjon, kontakt turleder Ulf Rugumayo Amundsen ulam@online.no
Ved påmelding betales kr. 5000,-. (ikke refunderbart)
Restbeløpet betales 2 måneder før avreise.

VISUELL SAFARIREISER ER MEDLEM AV REISEGARANTIFONDET

Vår nettside: www.naturogfoto.no

 

Bilde9