Safari i Masai Mara og Amboseli, Kenya, Gnuvandring og «supertuskers»

Natur&Foto i samarbeid med Arnfinn Johansen har den store gleden av å invitere deg med på en spennende safari til Masai Mara i Kenya. Vi drar i slutten av august, og da er mesteparten av gnuen, det vil si 1,5 millioner dyr, i Masai Mara. Her krysser de den berømte Mara-elva med alle sine krokodiller. Etterpå drar vi til Amboseli for å fotografere elefantene med Afrikas største støttenner, de såkalte «supertuskers».

Bilde1Foto: Tom Schandy

Vi arrangerte safari til Masai Mara i 2015 og i 2023. Det var så bra at vi kjørre en ny runde i august 2024. I løpet av denne reisen får du oppleve noe av det mest spennende Afrika kan by på. De endeløse savannene i Masai Mara rommer jordas største konsentrasjon av pattedyr, noen i enorme flokker. Vi er der på en optimal tid i forhold til gnuvandringen og håper på spektakulære opplevelser. Vi skal dessuten bo i et område hvor det er bra med katter, både løve, gepard og leopard.

Du har sikkert sett alle gnuene som krysser Mara-elva. Kaos oppstår, krokodillene kommer. Dette håper vi å oppleve på denne safarien, selv om vi aldri har noen garanti når det gjelder ville dyr. Bli derfor med Natur&Foto på en rå foto-shoot. Vær National Geographic-fotograf for ei uke!

bilde2Foto: Tom Schandy

Campen:
Vi skal bo på Oltepesi Tented Safari Camp som er en enkel, men komfortabel øko-safaricamp som er spesielt designet for naturfotografer. Det er bare en kort 5-minutters kjøretur fra den ugjerdede grensen til Masai Mara-reservatet.

Oltepesi Tented Safari Camp ligger inne i Oltepesi Village, en ekte Masai-landsby, og gir deg en mulighet til å lære mer om Masai-livet, samtidig som du kan fritt streife rundt i landsbyen og fotografere så mye du vil. Og om du vil, er det faktisk mulig å tilbringe ei natt eller to i ei masaihytte.

Oltepesi-leiren har romslige safaritelt drevet av solcellelys, en-suite bad inkludert dusj, servant og spyletoalett. Campen har et spisetelt som serverer deilig mat. Det er også et-lunsj med TV-hvor vi skal se på bilder. Om kvelden kan du slappe av ved Masai-bålet og dele noen safarihistorier før middag.

Vi har offroad-lisens som gjør at vi kan kjøre til steder hvor andre ikke kommer. Vi er maks 4 i hvert safarikjøretøy. Og disse safarikjøretøyene er dessuten bygd slik at en eller to kan ligge å fotografere for å få det etterlengtede lave perspektivet (se bilder).

Masai-guidene som vi bruker, er eksperter på å finne dyrene – og ikke minst posisjonere bilen på det beste stedet med tanke på foto.

Campen eies og drives av den norske fotografen Arnfinn Johansen i samarbeid med lokale masaier. Arnfinn Johansen var den første vinneren av Nordic Nature Photo Contest (NNPC), og de siste årene har hovedpremien i samme konkurranse vært en reise for to til Oltepesi Safari Camp.

bilde3Foto: Arnfinn Johansen

bilde4Foto: Arnfinn Johansen

bilde5Foto: Arnfinn Johansen

Masai Mara:
Masai Mara National Reserve måler 1510 km2 og har fått sitt navn etter masaiene og elva Mara. Flokker med mer enn 1,5 millioner gnu og 250 000 sebraer beveger seg inn i Masai Mara fra juli/august. Det er registrert 95 pattedyrarter og 570 fuglearter i reservatet. I området vil du også treffe masaiene, nomadefolket som bor og gjeter dyreflokkene sine i utkanten av parken.

Amboseli nasjonalpark:
Etter Masai Mara drar vi til Amboseli nasjonalpark som ligger helt sør i Kenya, på grensen til Tanzania, med flott utsikt til ikoniske Mt. Kilimanjaro, Afrikas høyeste fjell. Parken måler 392.06 km.

Parken er kjent for sin store elefantbestand, og spesielt de såkalte «Supertuskers», elefanter med ekstra store støttenner. Det er bare 25 igjen av disse i Afrika, for de er et ettertraktet bytte for tjuvjegere. Vi kommer til å ha ekstra fokus på Craig, som er den største av disse, med støttenner som hver veier 50 kilo. For å bli definert som «supertusker», må støttennene veie mer enn 45 kilo (tusker=støttann). Craig er veldig snill og medgjørlig, og forhåpentligvis blir det mulig å fotografere han på kloss hold med vidvinkel.

Vi skal bo på Tawi Lodge som ligger rett utenfor nasjonalparken.

https://www.tawilodge.com

bilde6Foto: Tawi Lodge

 

Program:

24. august: Oslo – Nairobi.
Avreise fra Gardermoen på ettermiddagen og ankomst Nairobi neste morgen.

25. august: Transfer Nairobi-Masai Mara: Ved ankomst til Nairobi, blir vi kjørt med privat buss til Masai Mara (ca. 4,5 time). På grensen bli vi hentet av Oltepesis safarikjøretøyer og kjørt til campen for lunsj. Etter lunsj bærer det ut på savannen for vår første gamedrive.

26. august til 30. august: Masai Mara
Disse dagene brukes på safari, de fleste dagene er vi ute hele dagen, med medbrakt lunsj, men om vi vil, kan vi dele opp i morgendrive og ettermiddagsdrive. Det bestemmer vi dagen før. Vi vil spesielt fokusere på den verdensberømte gnukryssingen av Mara River, men selvfølgelig også på katter som løve, gepard og leopard.

Hvis gruppa er interessert, kan vi også lage en fotoshoot med masaier, flotte malte krigere og kvinner, dansing og kanskje silhuetter mot kveldshimmel.

31. august: Vi forflytter oss til Nairobi og videre til Amboseli nasjonalpark. Overnatting Tawi Lodge.

1. september: Ambosoli nasjonalpark på jakt etter big tuskers – elefanter med Afrikas største støttenner. Overnatting Tawi Lodge.

2. september: Amboseli nasjonalpark. Tawi Lodge.

3. september: Morgensafari i Amboseli og så retur til Nairobi.

Nattfly hjem.

4. september: Hjemme igjen i Oslo

 

Nøkkelinfo:

Tid: 24. august - 04. september 2024

Antall plasser: 8

Pris: Kr. 67 000,- (ved 8 betalende gjester -noe høyere ved færre gjester, forbehold om valutaendringer)

Betalingsbetingelser:
Depositum kr. 10 000,- pr. deltager ved påmelding.
Depositum er ikke refunderbart annet enn ved legeattest. Resten av beløpet 15. mai 2024.

INKLUDERT:
Nasjonalparkavgifter, profesjonell engelsktalende sjåfør/guide, transport med eksklusive bruk av åpen 4x4 safaribil og off-road tillatelse, alle måltider på safari, all overnatting i safaritelt/hytter med moskitonett og toalett, norsk reiseleder fra Natur/Foto.

IKKE INKLUDERT:
Fly til og fra Kenya, transfer, tips til guider og camp-ansatte, reise- og avbestillingsforsikring, personlige utgifter, måltider og ekskursjoner som ikke står på programmet.

Flybilletter:
Du kan få fly tur-retur Oslo-Nairobi for 6000-8000,-.

Ekstra safari: Ønsker du å forlenge safarien, f.eks. ved å dra på en rundreise nordover til de store fuglesjøene, f.eks. Lake Naivasha og Lake Baringo med alle sine dvergflamingoer, kan dette ordnes.

Utstyr: I Kenya får du bruk for hele arsenalet av kamerautstyr. For fugler og pattedyr er 300-600 mm egnet, for landskap, portretter av folk etc. er 24-70 og 70-200 eller 100-400 velegnede objektiver. Under safarien er såkalte bean-bag som er bra å bruke som underlag for store objektiver (poser fylt med bønner, erter etc. Innholdet får vi på lodgene, men bean-bagene må du ha med fra Norge). Stativ bruker vi ikke i bilene, men kan være fordel å ha med om man ønsker å fotografere rundt lodgene/campene etc..

Annet utstyr: Lett sommertøy, vanlige joggesko, fleece for tidlig morgen.

 

Send påmelding snarest til
post@naturogfoto.no. Merk med Kenya.

 

Reiseledere: Tom Schandy (95 97 91 95)