Falklandsøyene
Dyreeldoradoet i Sør-Atlanteren
Foto: Tom Schandy
En blodig krig mellom England og Argentina i 1982 satte de forblåste Falklandsøyene på kartet. Etterpå kom turistene. Blant 750 000 sauer finnes nemlig et utrolig dyreliv med slåsslystne elefantseler, pingviner i kjole og hvitt, gjess og mange andre arter.
Falklandsøyene kan på mange måter sammenliknes med Galapagosøyene ved ekvator. Forskjellen er klimaet, for Falklandsøyene ligger langt sør i det forblåste Atlanterhavet, nesten på grensen til Antarktis. De 420 øyene som utgjør den britiske kolonien, ligger nemlig midt i lavtrykkenes hovedgate. Det blåser, det regner, og sola skinner. Om hverandre. Hele tiden. Temperaturen sommerstid ligger på gjennomsnittlig 10 plussgrader. Det blir ikke så veldig mye kaldere vinterstid, gjennomsnittstemperaturen da er sju plussgrader. For oss fotografer betyr det vekslende været fantastiske fotomuligheter, med kanskje alle værtyper i løpet av en dag. Det er helt rått.
Øyriket måler 257 km fra vest til øst, og 136 km fra nord til sør, og landmassen utgjør 12 000 km2. Det er to hovedøyer, Øst Falkland og Vest Falkland, men det er småøyene som er de mest spennende for naturinteresserte. Navn som Saunders Island, Sea Lion Island, Carcass Island og West Point Island vekker gode assosiasjoner hos de reisende som har tatt den 17 000 km lange reisen fra Europa.
Møte mellom to verdener
Majoriteten av øyas dyr og fugler i øyriket er på en eller annen måte tilknyttet havet. Falklandsstrømmen, som kommer fra Drake Passage mellom Antarktis-halvøya og Sør-Amerika, er av stor betydning. Når denne møter øygruppen, foregår såkalt «upwelling» hvor næringspartikler fra dypet presses opp til overflaten og skaper gode næringsbetingelser for sjøfugl. Den kalde strømmen fører med seg dyreliv som du ellers må til Antarktis for å finne, slik som pingviner og elefantsel. På Sea Lion er de sistnevnte elefantselene, dyrerikets sumobrytere, den store attraksjonen. De er gigantiske, de største hannene kan veie opptil fem tonn. Regelen er: Jo feitere, desto større sjanse har du på damene. En skikkelig feit branne kan få seg et harem som teller 100 hunner.
På Falklandsøyne hekker de lettest tilgjengelige kongepingvinene i verden, sammen med
bøylepingviner, magellanpingviner, gulltoppingviner og ikke minst den morsomme klippehopperpingvinen som kastes mot klippene av dønningene utenfor kolonien.
På Falklandsøyene blåser det stort sett hele tiden, og det passer svartbrynalbatrossene godt. De hekker på flere av øyene, hvor god oppdrift lett bringer de store “vindsurferne” til værs og ut på storhavet. Der rir de på bølgene i dagevis, på jakt etter noe spiselig i havoverflaten. For eksempel blekksprut, snadder for en albatross.
Falklandsøyene ligger bare 460 km nordøst for sydspissen av Sør-Amerika, og denne nærheten bringer med seg kalkungribber, natthegrer, magellanbekkasiner og andre særegne arter. Mer enn 200 fuglearter er observert, hvorav 60 arter hekker. Det er ikke bare marine arter, men også landarter og arter knyttet til ferskvannsdammer. Her er svarthalssvaner, små dykkere, ender av ulike slag, flere gåsearter, tyrannfluesnappere og vakre svartstrupefinker, falklandstroster og gjerdesmetter. Vandrefalk og jordugle kan du også se, og ikke minst brungumpkarakara som er en av verdens sjeldneste rovfugler. Denne rovfuglen er helt uredd mennesker og sjekker raskt ryggsekken for mat. På Falklandsøyene eier dyr og fugler ikke frykt for mennesker og stiller derfor i samme klasse som artene på de enda mer berømte øyene i nord, Galapagosøyene.
I løpet av to uker skal vi boltre oss i motiver. I motsetning til turer til Antarktis, hvor turene til land som regel begrenser seg til noen timer, er vi på denne turen nær motivene hele tiden. Vi kan fotografere så lenge vi orker, fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, bare avbrutt av spisepauser. På en av øyene bor vi i ei svært enkelt hytte i flere netter, rett ved fantastiske kolonier med både svartbrynalbatross, klippehopperpingvin og kongepingvin. Det gir fantastiske muligheter til virkelig å kunne jobbe med motivene.
Foto: Tom Schandy
PROGRAM SER SLIK UT:
Torsdag 2. januar
Vi fly til Santiago.
Fredag 3. januar
Ankomst Santiago. Hotell på flyplass.
Lørdag 4. januar
Vi flyr tidlig lørdags morgen via Punta Arenas til Mount Pleasant på Falklandsøyene. Transfer fra flyplassen til Malvina House Hotel i Port Stanley hvor vi tilbringer ei natt. Vi får et godt inntrykk av landskapet på vei til byen, golde, åpne heier med sauer. I sjøen inne i byen ser vi svarttjelder og dampskipender og ulike gåsearter. Byen i seg selv kunne vært en liten by på Shetland eller Orknøyene. Dette er britisk som få, og puber finnes selvsagt.
Søndag 5. januar
Vi flyr til Saunders Island med en 10 seters Islander-maskin til det lokale flyselskapet FIGAS, (Falkland Island Government Air Service) - øygruppas Widerøe. Både bagasje og fotografer veies denne gang, ikke bare innsjekket bagasje. Det er 20 kilo inkludert for all bagasje, overvekt betales på flyplass. Men ikke veldig dyrt pr. kilo.
Hele øya er privat eiendom, og eies av David og Susan Pole-Evans som har en stor farm her. Etter landing drar vi umiddelbart ut til «The neck» hvor vi skal tilbringe tre netter i ei enkel hytte (5-8. januar). Her kjøper vi selv med oss mat fra øyas gård.
The Neck
Hytta ligger som skapt for en naturfotograf. Nede ved havet står bøylepingvinene tett i tett, mens magellanpingvinene hekker i hull i bakken oppe i grasbakkene. I ura bortenfor holder klippehopperpingvinene til, og her holder også noen kongepingviner til. Hele fem ulike pingvintyper innenfor en radius av bare noen hundre meter – det gir en aldri så liten Antarktis-følelse. På Falklandsøyene blåser det stort sett hele tiden - og det passer svartbrynalbatrossene godt. De hekker oppe i lia, hvor god oppdrift lett bringer de store “vindsurferne” til værs og ut på storhavet. Der rir de på bølgene i dagevis - på jakt etter noe spiselig i havoverflaten. For eksempel blekksprut - snadder for en albatross. Når vi er her, har albatrossene unger, og det er et ekstra fint motiv.
Hytta er som sagt svært enkel. Det er et oppholdsrom – og to soverom, hvert soverom har to køyesenger, 4 på hvert rom, maks kapasitet er 8. Det er kjøleskap, kokemuligheter, mikrobølgeovn og bad med dusj. Strøm fra solcellepanel. Faktisk har de også fått på plass WIFI. Her vil du føle at du er National Geographic-fotograf på jobb. Helt unik!
Mandag 6. januar
Vi er hele dagen på «Neck»
Foto Tom Schandy
Tirsdag 7. januar
Vi er hele dagen på «Neck»
Onsdag 8. januar
Vi transporteres tilbake til farmen hvor vi tilbringer siste natt. Vi drar til Rookery hvor vi fotograferer klippehopperpingviner som dusjer i en liten foss + flere svartbrynalbatrosser.
Les mer om øya her:
https://www.saundersfalklands.com/
Torsdag 9. januar
Vi flyr til Sea Lion Island helt sør i øygruppen. På Sea Lion Island er vi tre netter med fullpensjon. Øya er en naturperle av dimensjoner. Øya har et bitte-lite hotell med plass til rundt 15 besøkende, men utover det er øya forbeholdt fugler og dyr. Du skal ikke gå mange meterne vekk fra hotellet, før det plutselig sitter en bekkasin rett foran deg i graset. Den ser ut som en enkeltbekkasin, men er en magellanbekkasin. Kanskje kommer en brungumpkarakara og lander like ved. Fuglen er litt mindre enn en musvåk og kommer helt bort for å undersøke fotoutstyret.
På de store gresslettene ned mot sjøen beiter store flokker med hvite sebragjess, mens den ikke-flyvedyktige falklandskovleanda vralter omkring på sandstranda – midt mellom elefantsel som kjemper om herredømmet på stranda. På denne tida er det ingen av de største hannene til stede, men det er hunner og unge dyr.
Et annet sted på øya ser vi ned på sjøløvene som har gitt øya navn, og like ved er det en stor koloni med klippehopperpingviner. På øya hekker også bøylepingviner og magellanpingviner, men de liker seg ikke like godt i klipper og i dønninger. De foretrekker i stedet å hekke på de flate strandslettene med grei ilandstigning. På denne tida har pingvinene store unger, så det er mye liv i kolonien.
http://www.sealionisland.com/index.php
Foto Tom Schandy
Fredag 10. januar
Vi bruker hele dagen på Sea Lion Island.
Lørdag 11. januar
Vi bruker hele dagen på Sea Lion Island.
Søndag 12. januar
Vi flyr videre til Bleaker Island for 3 netters opphold.
Øya har 2100 par med bøylepingviner, men også magellanpingviner. Det er også noen kolonier med klippehoppere, samt over 8000 par med blåøyeskarv. Her er svarthalssvaner, små dykkere, ender av ulike slag, flere gåsearter, tyrannfluesnappere og vakre svartstrupefinker, falklandstroster og gjerdesmetter.
https://bleakerisland.com/
Mandag 13. Januar
Full dag på Bleaker Island
Tirsdags 14. januar
Full dag på Bleaker island
Onsdag 15. januar
Vi flyr tilbake til Stanley og bor 3 netter på Malvina House Hotel. På ettermiddagen har vi en full guided tur med “packed lunsj” til Volunteer Point hvor det er en stor kongepingvinkoloni, i tillegg til magellanpingvin. Vi har sen avgang for å kunne være der ute for å få kveldslyset. Det er ca. 2,5 time å kjøre hver vei. Her holder pingvinene til på ei flott, hvit sandstrand. Er vi heldige får vi se sjøløve jakte på pingviner.
Foto Tom Schandy
Torsdag 16. januar
I dag vil vi ha en dagstur til Gypsy Cove rett utenfor Stanley. Vi bestemmer selv når vi vi tilbake til hotellet. Her er det ulike arter vadefugler, ender, gjess, skarver, natthegrer, måker, samt 300 par med magellanpingviner.
Fredag 17. januar
I dag vil vi ha ny tur ut til Volunteers point og kongepingvinene. Denne gangen starter vi grytidlig for å få med oss morgenlyset. Tilbake på hotellet tidlig ettermiddag.
Lørdag 18. januar
Vi blir fraktet med buss til Mount Pleasant for vår LATAM Airlines flight tilbake til Sør-Amerika.
NØKKELINFO
Tid: 2. - 18 januar 2025
Antall plasser: 7
Pris: Ca. NOK 72 000 i skrivende stund (med forbehold om endringer). Enkeltromstillegg: £3280 (gjelder ikke på Saunders).
Betingelser: Depositum kr. 15 000,- pr. deltager.
Inkludert: Full pensjon på Falklandsøyene, alle overnattinger, mat (unntatt nettene på Neck hvor vi selv kjøper mat), biltransport og fly mellom øyene.
Ikke inkludert: Fly tur- retur Stanley-Oslo, overnatting i Chile til og fra Falklandsøyene.
Utstyr: På Falklandsøyene får du bruk for hele arsenalet av kamerautstyr. For fugler og pattedyr er 300-600 mm egnet, for landskap, detaljer, smådyr etc. er 16-35, 24-70, 70-200 og et makroobjektiv velegnede objektiver. Stativ bruker vi til landskap m.m. Ta gjerne med filtersett om du har, f.eks. graderte gråfiltre.
Annet utstyr: Tøy for vind og regn, slik vi ofte også har i Norge. Fjellstøvler er bra som fottøy.
Nivå: Turen er ikke fysisk krevende. Nærhet til innkvartering gjør at man kan ta seg en hvil når det måtte passe.
Reiseledere: Tom Schandy (har vært på Falklandsøyene flere ganger)
Send påmelding til: post@naturogfoto.no