Fjellrev og lunde på Island

Bli med Natur&Foto på nok en spennende reise til Island. Denne gangen skal vi kombinere to spennende destinasjoner – Hornstrandir på halvøya i nordvest og Grimsey på nordkysten. På Hornstrandir skal vi fotografere fjellrev – og på Grimsey lunde og andre sjøfugler.

Hornstrandir er et naturreservat som ligger i Vestfjordene, nord-vest på Island. Det totale arealet dekker 580 kvadratkilometer. Dette er et fantastisk vakkert område med høye klipper – og den tetteste bestanden av ynglende fjellrev på Island. På fastlandet er fjellreven etterstrebet, men i Hornstandir er den fredet og gjør at vi kan komme på kloss hold.

Bilde1Foto: Borea Adventures

På grunn av naturreservatets isolerte beliggenhet, har Hornstrandir en rik historie som er ganske forskjellig fra den på Islands fastland. Her ute var jakt og fiske det primære levebrød. Fredløse reiste ofte til Hornstrandir i håp om å gå om bord på utenlandske skip og ta fatt for å starte et nytt liv i utlandet.

Det er omtrent 260 forskjellige arter av blomsterplanter på Hornstrandir. En av grunnene til denne frodige overfloden av planteliv skyldes at Hornstrand ikke har hatt beitedyr i flere tiår.

Helt siden 1950-tallet har Hornstrandir ikke hatt fastboende. Området er utilgjengelig for motorisert ferdsel, og kun noen få gamle bygninger og gårdstun henspiller nå på områdets bosetningshistorie. Det er imidlertid hjemmet til Islands eneste innfødte pattedyr, den frekke, men likevel unnvikende fjellreven, som jakter på fuglene som hekker langs Hornstrandirs ruvende klippeflater. Når det gjelder fugleliv, er det mange hekkende arter, spesielt terner, lundefugl og lomvi.

Da folk forlot området i 1948 med husdyrene sine, ble fjellreven de eneste gjenværende landpattedyrene. I 65 år har de streifet rundt i fjorder og bukter, fri for menneskelig forstyrrelse, noe som gjør dem ganske tamme og lekne.

Dette er en unik mulighet til å besøke Hornstrandir på relativt kort tid, oppleve midnattssola, lære om og føle historien til området og se fjellreven i sitt naturlige miljø. Vi respekterer fjellrevene og innser at sommeren er deres yngletid. Derfor går vi forsiktig, holder avstand og følger retningslinjer og regler gitt av guidene.

Vi skal bo i teltcamp i Hornvik Bay, se linken.
https://www.boreaadventures.com/hornvik_camp/

Teltene er for 2 stykker, og det er badeoms-fasiliteter. Vi får varme soveposer å sove i, og det er et 35 kvadratmeter stort spisetelt med sitteområder. Generator og solceller for lading av batterier.

Det er mange flotte turstier ut av Hornvikbukta som gjør leiren vår til et veldig strategisk reisemål for å nyte det beste området har å by på. Kombinasjonen av det ville landskapet fra fjelltopper til havet, ensomheten og det dyrelivet gjør dette området veldig unikt på Island.

Bilde2Foto: Borea Adventures

Vi vil dele oss i to grupper, slik at vi ikke er for mange om gangen. Her vil det også være fantastiske turmuligheter og fine forhold for å ta spektakulære landskapsbilder.

Bilde3Foto: Borea Adventures

 

Del 2 av turen går til Grimsey på nordkysten som er i fantastisk fugleøy. Vi har vært der to ganger tidligere – og dette er kanskje verdens beste sted for å fotografere lunde. Her sjekker vi inn på Guesthouse Básar (www.gistiheimilidbasar.is) som ligger rett ved lundekoloniene. Her vil vi bor fire netter. Vi har hele huset for oss selv.

Bilde4

Grímsey er en liten øy 40 km nord for Island, beliggende ved Polarsirkelen. Øya er 105 meter høy, 4,7 km lang og 1,7 km bred. Øya er det nordligste bosatte området på Island med et folketall på bare rundt 100. Hovednæringen er fiske. Øya har båtforbindelse til Dalvík på selve Island og i tillegg en 1200 meter lang flystripe med regelmessige flyruter til Akureyri. Polarsirkelen går bare 600 meter fra nordspissen av øya, mens bygda ligger på sørvestkysten.

Grimsey er ei fantastisk fugleøy og kanskje det beste stedet på hele Island for å fotografere lunde. Det er nemlig kolonier rundt hele øya. Det betyr at man et eller annet sted på øya vil kunne få vindforhold som gjør at lunden henger på vinden før den skal lande og gjør det dermed lettere å ta flotte bilder. På den tiden vi er der er det også midt i foringen av ungene, så vi håper på bilder av lunder med masse fisk i nebbet.

Lundene hekker bare et steinkast fra gjestehuset som vi bor på. Det innebærer at vi kan fotografere fugl når som helst på døgnet, avbrutt av pauser inne på gjestehuset. I og med at hele øya er innenfor gåavstand, klarer vi oss fint uten transport. Dermed kan deltakerne selv bestemme hvor lenge og når de vil fotografere, om det er natt eller dag. På grunn av at vi er på polarsirkelen vil vi kunne fotografere fugler døgnet rundt.

I tillegg til lunde hekker også både lomvi og polarlomvi, samt teist og alke. Øya har også en av landets største rødnebbternekolonier. Andre arter som hekker på øya, er krykkje, havhest, snøspurv og steinskvett.

Bilde5Foto: Tom Schandy

 

Dagsprogram

30. juni: Vi flyr til Reykjavik og videre til den lille byen Isafjordur nordvest på Island.
1. juli: Vi drar med båt over til Hornstrandir. Der bor vi i fem netter i Hornvik Bay teltcamp.
2. juli: Hornstrandir. Fotografering av fjellrev, fugler og landskap.
3. juli: Hornstrandir. Fotografering av fjellrev, fugler og landskap.
4. juli: Hornstrandir. Fotografering av fjellrev, fugler og landskap.
5. juli: Hornstrandir. Fotografering av fjellrev, fugler og landskap. På kvelden tilbake til Isafjordur, overnatting på hotell.
6. juli: Vi flyr til Reykjavik og videre til Akureyri.
7. juli: Vi har transport til fergeleie og ferga som tar oss over til Grimsey klokka 09 om morgenen. (3 timer). Her sjekker vi inn på Guesthouse Básar.
8. juli: Grimsey. Fuglefotografering, spesielt lunde.
9. juli: Grimsey. Fuglefotografering, spesielt lunde.
10. juli: Båt tilbake til fastlandet (klokka 17.00), transport til Akureyri og overnatting i Akureyri.
11. juli: Fly Akureyri-Oslo.

 

NØKKELINFO

Tid: 30.juni-11. juli 2024

Antall plasser: 10

Pris: Kr. 34 750,- (med forbehold om kursendringer/prisjusteringer da endelige priser ikke foreligger i skrivende stund).

Inkludert: Overnatting (med unntak av første og eventuelt siste natt), transport med båt både til Hornstrandir og Grimsey, guiding i felt, fotoworkshops underveis. I Hornstrandir er alle måltider inkludert. På Grimsey kjøper vi selv vår mat.

Ikke inkludert: Reise til og fra Reykjavik/Isafjordur/Akureyri og evt. hotell første og siste natt. Måltider på Grimsey er ikke inkludert.

Betingelser: Kr. 10 000,- i depositum betales etter påmelding og refunderes ikke hvis man melder avbud.

Utstyr: Vi fotograferer til fots, både landskap og fugler. Aktuelle objektiver er alt fra 16-35 mm for landskap til 300-600mm for fugler. Stativ er kjekt å ha med. Det er variert vær på Island, så må ha med varmt tøy, regntøy og fjellstøvler/gummistøvler.

Nivå: Turen innebærer ingen større fysiske anstrengelser. Turen egner seg både for amatører og profesjonelle.

Overnatting: Vi overnatter på gjestehus av enkelt standard.

Reiseledere: Baard Næss (90 88 44 14) og Tom Schandy (95 97 91 95)

Meld deg på til post@naturogfoto.no