Rovdyrdager i Finland 2023

Bli med på fem spennende netter nær den russiske grensen, for å fotografere rovdyr. Vi sitter i komfortable kamuflasjehytter og vil i løpet av disse dagene forhåpentligvis få både bjørn, ulv og jerv på fotohold.

ROVDYRDAGER I FINLAND

Den finske bjørnefotografen Lassi Rautiainen var den første som startet bjørnefoto-turisme i de finske grenseskogene. I dag får han besøk av fotografer fra hele Europa. Dette er det eneste stedet i verden hvor du i løpet av noen dager har mulighet til å fotografere tre av våre store rovdyr i vill tilstand, bjørn, jerv og ulv. Bjørn er den vanligste, men de senere årene har ulven også vært regulær gjest på foringsplassene. Det er en helt spesiell opplevelse når flere bjørner og ulver rusler rundt kamuflasjehyttene i nattemørket. Lassi har foret rovdyr på samme plass i en årrekke.

I ei hytte på ei myr i ingenmannsland, det vil si grensesonen til Russland, kan man få både bjørn og ulv og ofte mye interaksjoner mellom dyrene. Ved en liten sjø kan man sitte i kamuflasjehytte og fotografere bjørn som speiler seg i vannet. Hit kommer også ulven og av og til jerven. I skogskamuflasjen kan man fotografere både bjørn og jerv. Deltakerne vil få mulighet til å sitte på alle plassene. Vi kan selvsagt ikke garantere at alle får bilder av alle artene. Dette er ville dyr, men sjansene er store for at vi skal lykkes med noen av dem.

Dyrene kan komme helt innpå hyttene, men vanlig fotograferingsavstand er fra 20-30 meter. Noen vil kanskje føle seg utrygge med rovdyr ruslende rundt, men det har aldri skjedd noe skummelt i forbindelse med Lassis rovdyrturisme. Både bjørn og ulv trekker seg unna mennesker på tur i skogen, og ingen bjørner har forsøkt å ødelegge kamuflasjehyttene. Kurslederne har tilbrakt mange timer i disse hyttene og har aldri følt noe ubehag. Derimot er det en storslått naturopplevelse som du kommer til å leve lenge på.

Døgnrytme

Vi sitter i kamuflasjehyttene fra rundt 1730 på ettermiddagen til klokka 0800 på morgenen. I hver hytte kan det sitte flere personer – hver med to fotoglugger. Man sitter på stoler, men det er også plass til å legge seg nedpå når det er på det mørkeste. På dagen oppholder vi oss i «basecamp», en komfortabel stor jakthytte. Her får deltakerne tildelt rom og seng, hvor man kan sove ut. I spisesalen kan man redigere og laste over bilder. Det er dusj tilgjengelig, samt sauna. En liten innsjø innbyr til en dukkert.

Vi spiser frokost når vi er tilbake fra kamuflasjehyttene, ca. klokka 0900. Middagen serveres klokka 16. Klokka 17 drar vi til kamuflasjehyttene. På denne tiden av året kan du fotografere i hvert fall til 21 på kvelden, og så fra 05 igjen om morgenen. Det er selvsagt mulig å fotografere utover dette også, om du skrur opp ISO`en på kameraet.

Natur&Foto`s redaktører Tom Schandy og Baard Næss er med som reiseledere. Veiledning og hjelp gis hele tiden. På dagtid vil vi også samles for å gå gjennom bilder og gi råd og tips. Dette er en gylden anledning til å lære mer om dyre- og naturfotografering av to av landets mest profilerte naturfotografer. De vil også fotografere sammen med deltakerne, slik at man få tips også i felt.


Nøkkelinfo:

TID: 13-18. august 2023

ANTALL PLASSER: 20

PRIS: Kr. 18 700,- (Pris kan endres pga valutaendring).

Inkluderer:
Tilgang til fotoskjul i 5 netter
Frokost, middag, niste i skjul, kaffe, te.
Tilgang til rom og seng på dagtid, samt dusj.
Tilgang til sauna på dagtid.
To erfarne norske naturfotografer som guider.
Foredrag om rovdyr og rovdyrfotografering.

Ikke inkludert: Fly til og fra Kuopio (evt. Kajaani), samt transport til og fra Kuikka (basecamp). Pris på transport til og fra basecamp avhenger av hvor mange som reiser samlet. Det er ca. tre timers kjøretur til basecamp fra Kuopio (2 timer fra Kajaani). Vi vil komme tilbake med mer eksakt informasjon om flyavganger etter påmelding.

Utstyr:
Det anbefales å ha med digitalt speilreflekskamera. Det er en fordel med teleobjektiver,
alt fra 200mm til 500mm, gjerne i kombinasjon med konvertere. Vi trenger ikke stativ
i kamuflasjehyttene, bare stativhode som skrus fast på en benk inne i hytta. Laptop bør
medbringes, slik at man laste over bildene. Ta med mange minnekort, 16 GB og 32 GB.
Det er sommer på denne tiden, men lurt å ha med en fleece til nattbruk + en lett, liten sovepose om man vil ta en blund på natta. Gummistøvler anbefales da vi går til kamuflasjehyttene i delvis fuktig terreng. Ta også med regntøy. Kamuflasjene ligger rett ved vei.

NIVÅ:
Dette er ikke et direkte fotokurs, så deltakerne bør ha fotoerfaring. Reiselederne vil likevel gi tips og råd underveis. Egner seg for alle nivåer, fra amatør til profesjonell fotograf. Det er bare kortere strekninger å gå, men man må klare å oppholde seg mer enn 12 timer i ei lita kamuflasjehytte.

Reiseledere: Baard Næss (90 88 44 14) og Tom Schandy. (95 97 91 95)