Snøleopard-Ekspedsjon

Bli med Natur&Foto på en fantastisk reise til Indias del av Himalaya for å se og fotografere en av verdens mest myteomspunne rovdyr – nemlig snøleoparden. Denne turen arrangeres i samarbeid med Tiger Tracker som har arrangert flere turer hit tidligere med godt resultat. Turen går i forkant av Natur&Fotos spennende tigersafari, i mars 2023.

Bilde1

Det er flere steder i India, Russland og Mongolia hvor det er mulig å se snøleopard på organiserte turer. Foreløpig har det vært vanligst å dra til Hemis Nationalpark i Ladakh i India, men nå har Kibber Wildlife Sanctuary i delstaten Himachal Pradesh seilt opp som en konkurrent.

Fordelen med å dra hit er at du bor inne i et hyggelig hjem, mens du i Hemis må bo i telt. Temperaturen vinterstid kan droppe helt ned mot minus 30 grader, så litt innendørs varme vil de fleste sette pris på. Kibber-reservatet er 2220 kvadratkilometer stort og ble opprettet i 1992. Reservatet er en del av det 16. Cold Desert Biosphere reserve, opprettet i 2009. Landsbyen Kibber ligger i sørenden av reservatet.

Foruten snøleopard finner vi her himalaya-steinbukk, blåsau, tibetansk ulv og rødrev. Bestanden av snøleopard teller 73 dyr i delstaten Himachal Pradesh, fordelt på 26 000 kvadratkilometer, ifølge den siste undersøkelsen. Snøleopard er en truet dyreart, og den totale bestanden teller anslagsvis 4000 dyr. Av disse lever 500 i India. Krypskyting har vært den store trusselen, men klimaendringer seiler nå opp som en ny trussel.

Fokus på denne turen er først og fremst snøleopard. Sjansene er veldig gode i slutten av februar og begynnelsen av mars. Det er bare i denne perioden at det er lov med organisert snøleopard-safari. På forrige tur før pandemien ble snøleopard sett 5 av 6 dager i felt.

MERK: Vi snakker om ville dyr og kan aldri gi 100 prosent garanti, men sannsynligheten er stor!

Det er en tøff tur, ingen luksus, men likevel har vi komfort. Vi bor innendørs, får varm mat, do og rom å sove i. Vi oppholder oss høyt over havet. Noen klarer det helt utmerket, andre sliter. Vi legger imidlertid inn god tid til akklimatisering, og da vil det for de aller fleste gå bra. Det har vært med 75-åringer på tidligere turer, og de har klart seg bra. Men sjekk først med legen før du melder deg på.

Snøleopardene vil i de fleste tilfeller oppholde seg på god avstand, så her er det de største teleobjektivene som gjelder.

Kartet viser reiseruta fra New Delhi til Kibber hvor vi skal bo.

Bilde2

 

VÅR GUIDE

Bilde3

Tiger Tracker heter egentlig Rajat Singh. Han er indisk, men bor i Hokksund mellom Drammen og Kongsberg, like i nærheten av reiseleder Tom Schandy. Hans firma har arrangert mange tigersafarier til India. Han prater både norsk, engelsk og hindi, hvilket er en stor fordel for oss. Dessuten er han selv en lidenskapelig fotograf og en dyktig fuglekikker.
Les om snøleoparden her: www.wwf.no/dyreleksikon/snoleopard?utm_source=1400&gclid=EAIaIQobChMI-sO28v6R-QIVTOJ3Ch18OwESEAAYASAAEgKPMPD_BwE

Les om Kibber her:
https://snowleopard.org/kibber-hotspot-snow-leopard-lovers/

Bilde4

 


Program:

Dag 0: 8. mars: Vi flyr fra Oslo til India.

Dag 01: 9. mars
Vi ankommer Delhi på morgenen med Finnair ca. kl. 06:30 og kjører direkte til Rampur 10-12 timer unna. Lunsj-stopp og små stopper der hvor vi ser noe spesielt.
Vi overnatter på Nau Nabh Hotel i Rampur.
http://www.hotelnaunabh.com/index.html

Dag 2: 10. mars
Vi sjekker tidlig og kjører til Tabo 7 timer unna. Dette er en akklimatiserings-overnatting.
Vi tilbringer natta på et enkelt overnattingssted i Tabo. Her er vi ca. 3000 moh.
https://en.wikipedia.org/wiki/Tabo,_Himachal_Pradesh

Day 03: 11. mars
Vi kjører fra Tabo til Kibber tidlig om morgenen. I Kibber vil innlosjere oss og få en orientering fra teamet som skal være med oss. Overnattingsstedet “Norling homestay” vil være vårt overnattingssted de nærmeste dagene. Her må vi slappe skikkelig av, etter som de kommende dagene vil være fotturer i stor høyde i snø. Kibber ligger på en høyde av 4400 meter.

Bilde5

Bilde6

Bilde7


Dag 4 til 8: 12- 16. mars
5 netter i Kibber village.
Hver morgen før soloppgang drar våre erfarne trackere ut for å finne snøleopardene. Kattene er mest aktive om natta - og ved soloppgang/soldengang. Mens trackerne skanner terrenget etter snøleoparder, vil vi se etter fugler, rødrev, steinbukk og landskap.

Alle netter på «Norling homestay» i Kibber.

Bilde8

Bilde9

 

Dag 9: 17. mars
Tidlig om morgenen etter frokost kjører vi til Rampur. 10 timers kjøretur.
Overnatting I Rampur.

Dag 10: 18. mars
Fra Rampur til Delhi
Overnatting i Delhi.

https://www.marriott.com/hotels/travel/delfn-four-points-new-delhi-airport-highway/

Day 11: 19. mars
Turen er over. Noen drar hjem, mens andre fortsetter på Natur&Fotos tigersafari.


Nøkkelinfo:

TID: 8-20. mars

ANTALL PLASSER: Minimum 4, maksimum 7

PRIS: Kr. 39 500

Betalingsbetingelser: NOK 10 000 ved påmelding. Resten senest 1. januar 2023.
(NB: Programmet kan endres for å gjøre turen komfortabel og trygg)

Inkluderer:
1-Deluxe style room 2 personer pr. rom.
2- En hjelper/bærer pr. person til å bære sekk med kamerautstyr (husk det er tynn luft).
3- Tre måltider – frokost, lunsj og middag/ te og kjeks.
4- Generator back up siden strøm ikke er tilgjengelig I området.
5- Varmt vann etter behov.
6- Vedovn i rommet.
7- Engelsk talende guide
8- Oksygen sylindere for pusteproblemer eller høydesyke.
9-Ekspedisjonen har godkjennelse fra det indiske skogdepartementet.

Mat: Både vegetariansk og ikke-vegetariansk mat er tilgjengelig. Inderne spiser vanligvis ikke kjøtt, så vegetarisk er det vanligste..

Ikke inkludert:
1 – Fly til og fra India
2 – Personlige utgifter- ekstra måltider etc.
3 – Alt som ikke står under inkludert.
4 – Tips (150 kr per dag per person er anbefalt), forsikring, klesvask, telefon.
5 – All drikke.
6 – Kostnader ved eventuelle uforutsette situasjoner pga flykanselleringer, sykdom, veihindre og annet utenfor vår kontroll.

Utstyr for fotturen:
Kikkert, lykt, solkrem, lue, solbriller, hansker, varme klør og fjellstøvler. Medisiner for eventuell høydesyke. Det kan være svært kaldt, så man må være kledd for skikkelig kulde. Lurt å ha med «varmere» som du kan i hansker og sko.

Fotoutstyr:
Snøleopardene vil høyst sannsynlig befinne seg et stykke unna, så her gjelder de største objektivene, f.eks. 500/4 og 600/4 med 2x konverter, slik at du får henholdsvis 1000mm og 1200mm. I tillegg må du ha med et godt stativ, og en mindre telezoom og en vidvinkel for andre type opptak.

Nivå:
Turen kan være fysisk krevende på grunn av stor høyde over havet. Fare for høydesyke. Sjekk med legen om det er tilrådelig å være med.

Meld deg på raskt: post@naturogfoto.no

Reiseleder: Tom Schandy på 95 97 91 95