Hjortebrunst i Danmark

Bli med oss på noen fantastiske dager midt under kronhjortbrunsten i Jägersborgs Dyrehave utenfor København, Danmark.

Hjortebrunst i Danmark

Til tross for navnet er ikke Jägerborgs Dyrehave en zoologisk hage, men et parklignende naturområde nord for København hvor hjorter – og dåhjorter – lever vilt. Dette er det mest besøkte naturområdet i Danmark, og hvert år kommer 7,5 millioner mennesker hit. Under brunsten i slutten av september kommer naturfotografer fra hele Europa for å fotografere kronhjorter i brunst. Hjortene her går for å være de flotteste og mektigste i hele Europa.
I parken lever 300 kronhjorter, 1600 dåhjorter og 100 sikahjorter. Foruten å være til glede for alle de besøkende, hjelper hjortene med til å trimme og vedlikeholde det åpne landskapet i parken. Foruten hjorter lever også rev, grevling, hare, røyskatt, samt mindre arter som flaggermus, smågnagere og muldvarper i parken. Fuglelivet er også rikt, med blant annet hekkende svartspetter.

Jægersborg Dyrehave har eksistert siden 1669, hvor Frederik den 3. opprettet et avgrenset område til kongelig jaktrevir. Da Frederik den 3. døde i 1670, utvidet hans sønn Christian den 5. dyrehaven, og det betød at parken kom opp i 1.600 hektar. Jordene til den nærliggende landsbyen Stokkerup ble innlemmet i kongens jaktområde, og det er disse landsbyjordene som i dag er kjent som Eremitagesletten. Offentligheten fikk adgang til Dyrehaven i 1756, men rettighetene til jakt og jaktslottet Eremitagen eies stadig av kongefamilien. Området er så spesielt at det er innlemmet på UNESCOs verdensarvliste. Sentralt i parken ruver Eremitageslottet.

På denne workshopen skal vi fotografere kronhjorter i brunst på den mest optimale tiden, det vil si slutten av september. Det er en helt magisk stemning å være tilstede nær kronhjortene brøler mellom de enorme eiketrærne i parken. De store bukkene har litt av en jobb på denne tiden, nemlig å holde flokken av hinder, altså hunndyr, samlet. For å avskrekke andre bukker fra å komme for nær, brøler han det beste han kan. Vi e rute tidlig om morgenen. Får vi klarvær kan vi fotografere hjortene i motlys og dermed fange hjortens gullpust under brølet. Ved solnedgang kan vi være heldig å få hjortene i silhuett mot rød himmel. Du glemmer ikke hjortebrølene i mørket når vi er på vei tilbake til hotellet. Hjortene er vant til mennesker, så det er ikke noe problem å komme nær nok.

På dagtid, mellom morgenøkt og kveldsøkt, samt på kveldene, vil Tom Schandy holde foredrag om å bli en bedre dyrefotograf:

Tom assisterer også under fotograferingen i felt

.

Program:

Dag 1, torsdag 22.09.2022:
Ankomst kl. 20.00. Vi regner med at de fleste kjører egen bil, men det er selvsagt mulig å fly til København eller ta båt/tog, og så offentlig kommunikasjon til der vi skal bo.

Dag 2, fredag 23.09.2022:
Hjortefotografering fra soloppgang til utpå formiddagen. Pause midt på dagen. Workshops. Fotografering på ettermiddagen til kveldslyset forsvinner.

Dag 3, lørdag 24.09.2022:
Hjortefotografering fra soloppgang til utpå formiddagen. Pause midt på dagen. Fotografering på ettermiddagen til kveldslyset forsvinner.

Dag 4, søndag 25.09.2022:
Vi fotograferer hjorter fra soloppgang til utpå formiddagen. Utsjekking klokka 12 og hjemreise!


Nøkkelinfo

TID: 22-25. september - 2022
Antall plasser: 14
PRIS: NOK 8 900,- (tillegg for enkeltrom kr. 450,- pr. natt = kr. 1350,-)

Inkluderer:
Tre overnattinger torsdag til søndag inkl. frokost + workshops, samt assistanse under fotograferingen i felt.

IKKE INKLUDERT:
Reise til og fra Danmark, middager og eventuell sykkelleie.

Betingelser:
I og med at det er så kort tid til av reise, betales hele beløpet ved påmelding.

UTSTYR:
Vi fotograferer til fots. Det er høst, så ha med deg varmt tøy. Vi er ute tidlig om morgenen.
Aktuelle objektiver er alt fra 200-600mm. Hjortene er lite sky, så det går bra å bruke mindre objektiver.

NIVÅ:
Turen innebærer at vi går to-tre kilometer i parklignende terreng, ingen større fysiske anstrengelser. Det er mulig å leie sykkel. Turen egner seg både for amatører og profesjonelle.

Overnatting:
Vi har reservert overnatting på Hotel Marina (www.hotelmarina.dk) som ligger 10 minutters kjøretur fra parken.

Reiseledere: Tom Schandy. (95 97 91 95)