Bjørn og unger i Finland 2024

Bli med på spennende netter nær den russiske grensen for å fotografere bjørn. Vi skal besøke Europas beste sted for å fotografere bjørn. På denne tiden kommer gjerne binner med små unger for å spise, i tillegg til eldre unger. Bjørnene kommer fram tidlig på kvelden, slik at du kan fotografere i godt lys.

Bjørn og unger i Finland

Bli med på spennende netter nær den russiske grensen for å fotografere bjørn. Vi skal besøke Europas beste sted for å fotografere bjørn. På denne tiden kommer gjerne binner med små unger for å spise, i tillegg til eldre unger. Bjørnene kommer fram tidlig på kvelden, slik at du kan fotografere i godt lys.

Vi skal besøke Martinselkosen Eräkeskus wildlife centre som er størst i Europa på bjørnebusiness. Innehaver Markku Määttä drev tidligere grensevaktstasjonen ”Pirttivaara” og patruljerte mil etter mil langs den russiske grensen, men bjørn så han aldri. I 1990 ble grensestasjonen nedlagt, og Markku måtte finne på noe annet å gjøre. Andre steder i Finland foret man bjørner, så hvorfor ikke her også, tenkte grensevakten. I 1996 startet han derfor å legge ut mat til bjørnene i skogen. For hvert år som gikk, kom flere og flere bjørner.
På det meste har han opptil 50 ulike bjørner innom foringsplassen i løpet av en sesong.

I motsetning til andre bjørneplasser i Finland, får han også regelmessig besøk av binner med unger. Martinselkosen har såkalte pro-hides med plass til 2-3 fotografer. Det er skjul i skog, vedet vann og på myr med fin myrull. De forer med hundefor, slik at maten ikke blir synlig på bildene. Det er ikke uvanlig at bjørner kommer på under ti meters hold.

Døgnrytme: Vi drar ut i felt klokka 1600 på ettermiddagen og sitter til klokka 0800 på morgenen. Hyttene er små og spartanske. Her er ikke noe toalett, så bøtter og flasker må brukes om behovet melder seg. På dagen oppholder vi oss i «basecamp», den tidligere grensestasjonen. Her får deltakerne rom og seng, hvor man kan sove ut. I spisesalen kan man redigere og laste over bilder. Det er dusj tilgjengelig, samt sauna.

Nøkkelinfo

TID: 18-23. juni 2024:

ANTALL PLASSER: 14

PRIS: Kr. 17 900,- (Pris utregnet etter dagens Euro).

Inkluderer:
Tilgang til fotoskjul i 4 netter
Frokost, middag, niste i skjul, kaffe, te.
Tilgang til rom og seng på dagtid, samt dusj.
Tilgang til sauna på dagtid.
To erfarne norske naturfotografer som guider.

Ikke inkludert:
Fly til og fra Kajaani og transport til og fra basecamp. Fra Oslo koster fly alt fra 1500 til 3000 kroner tur-retur. Vi vil komme tilbake med mer eksakt informasjon om flyavganger etter påmelding.

Betingelser:
Depositum kr. 5000,- pr. deltager ved påmelding. Depositum er ikke refunderbart annet enn ved legeattest. Resten betales 2 måneder før avreise.

Utstyr:
Det anbefales å ha med digitalt speilreflekskamera. Det er en fordel med teleobjektiver, alt fra 200mm til 500mm, gjerne i kombinasjon med konvertere. Vi trenger ikke stativ i kamuflasjehyttene, bare stativhode som skrus fast på en benk inne i hytta. Laptop bør medbringes, slik at man laste over bildene. Ta med mange minnekort, 16 GB og 32 GB.
Det er sommer på denne tiden, men lurt å ha med en fleece til nattbruk + en lett, liten sovepose om man vil ta en blund på natta. Gummistøvler anbefales da vi går til kamuflasjehyttene i delvis fuktig terreng. Ta også med regntøy. Det er kort avstand å gå til skjulene.

NIVÅ:
Dette er ikke et fotokurs, så deltakerne bør ha fotoerfaring. Egner seg for alle nivåer, fra amatør til profesjonell fotograf. Det er bare kortere strekninger å gå, men man må klare å oppholde seg mer enn 12 timer i ei liten kamuflasjehytte.

Reiseledere: Baard Næss (90 88 44 14) og Tom Schandy. (95 97 91 95)