Fuglefjell-Safari i Finnmark

Natur&Foto har måttet avlyse turer til Finland og Ungarn nå i juni, men har kastet seg rundt og tilbyr nå et spennende innenlands alternativ – fuglefjellsafari i Finnmark med litt ekstra attåt, 18-23. juni.

FUGLEFJELL-SAFARI I FINNMARK

Bilde1

Natur&Foto har måttet avlyse turer til Finland og Ungarn nå i juni, men har kastet seg rundt og tilbyr nå et spennende innenlands alternativ – fuglefjellsafari i Finnmark med litt ekstra attåt, 18-23. juni. Vi skal besøke både Hornøya og Syltefjordstauran. For Hornøya sin del er det kanskje siste sjanse til å oppleve øya slik den er i dag. Fra neste år blir det trolig iverksatt nye ferdselsrestriksjoner som vil redusere øya som et attraktivt fotoreisemål. Kjenn derfor sin besøkelsestid!

For søringer er Finnmark nokså eksotisk reisemål. Vi skal til Øst-Finnmark, og det er det nærmeste du kommer Arktis i Norge. Det store, åpne landskapet, dramatiske steinformasjoner, arktiske vadefugler og imponerende fuglefjell. Vi kjører i to biler og viser dere noe av det råeste landet vårt har å by på.

Varangerhalvøya er den halvøya lengst nordøst i landet vårt, mellom fiskeværene Båtsfjord og Syltefjord i nord og byene Vadsø og Vardø i sør. Det arktiske landskapet her oppe er unikt, så i 2006 ble det opprettet en nasjonalpark her på 1804 km2. Du må til Svalbard, Grønland eller de nordlige deler av Canada for å finne noe tilsvarende.

Programmet blir slik:

Dag 1 – Fredag 18. juni. Vi flyr til Kirkenes med morgenflyet og plukker opp våre leiebiler. Derfra kjører vi først til Neiden. Er vi heldige, får vi et glimt av to av landets mest sjeldne hekkefugler, nemlig dvergspurv og lappsanger. Disse to artene kommer til Norge svært sent, men det er en sjanse for at de har kommet…

Fra Neiden kjører vi gjennom spennende landskap til Varangerbotn. Derfra fortsetter vi på nordsiden av Varangerfjorden til halvøya Nesseby hvor det pleier å være bra med vadefugler. Deretter går turen videre til Vadsø. På Vadsøya rett utenfor byen er det et lite vann. Der pleier det å være store flokker med svømmesniper på denne tiden, kanskje 100-200. Vi bruker et par-tre timer på å fotografere disse.

Bilde2

Deretter kjører vi dere langs fjorden til Ekkerøy hvor det er en stor koloni med krykkjer. Vi stopper også langsmed veien for å ta landskap, om lyset er passende. Eller fugler. Det er mye havørn langs Varangerfjorden.
Tidlig kveld kommer vi fram til Vardø. Her skal vi bo i et leilighetshus sentralt i byen. Hvis vi har tid, kan det være fint med en liten rusletur rundt i byen, for her hekker krykkjene på maleriske hus. Dette er Norges østlige by, den ligger like langt øst som Istanbul i Tyrkia.

Dag 2- Lørdag 19. juni. Vi pakkere med oss alt i bilene og kjører den 40 km lange Hamningbergveien på østsiden av Varangerhalvøya. Dette er en av landets mest spesielle veistrekninger med et fantastisk landskap med utrolige geologiske formasjoner. Så her gjelder det å være i landskapsmodus. Men det er også mye fugler langs veien, så her får man begge deler.

Turen ut til Hamningberg lengst øst på halvøya, er som å kjøre gjennom et månelandskap. Det er goldt og øde, men samtidig dramatisk med geologiske krumspring og Barentshavet rett ut. Mange steder er de opprinnelige, lagdelte bergartene presset opp i loddrett stilling. Fjellet står tett i tett som skarpe egger og gir landskapet et aggressivt preg. Du føler deg liten her ute, for dette er først og fremst elementenes land. Mellom de ”aggressive” geologiske formene finnes også bukter med flotte sandstrender og dyner, nærmest klitter i 10-15 meters høyde. Dessverre er badetemperaturen og lufttemperaturen i disse områdene sjelden noe å skryte av.

Veien ender ved Hamningberg som en gang var et av de største fiskeværene i Finnmark. Nå er det ingen fastboende her ute, men hus og hytter holdes ved like og brukes som sommersteder. Her ute har tiden nesten stått nesten stille, og med mange intakte bygninger fra 1850 til 1960 står stedet i en særstilling når det gjelder å dokumentere denne delen av Finnmarks og Norges historie.

I Hamningberg blir vi hentet med rib-båter på ettermiddagen/tidlig kveld. Ribbene tar oss over fjorden til et kjempefint overnattingsanlegg ved Syltefjorden, Finnmark Wildlife. Her skal vi bo i to netter. Etter ankomst og middag blir vi tatt med på en biltur av eieren av anlegget, til noen fuglelokaliteter i området.

Bilde3

Dag 3 – Søndag 21. juni. I dag skal vi fotografere verdens nordligste havsulekoloni på SYLTEFJORDSTAURAN. Vi blir kjørt med båt i 15 min og så satt i land. Fra stranda går vi oppover bratte lier for å få utsikt mot havsulene. De hekker på såkalte staurer som står opp av havet. Vi fotograferer mot nord, og det betyr – at hvis været er bra – kan vi fotografere til det er midnattssol. Det er en fantastisk mulighet. NB! Det er værhardt, så hvis ilandstigning blir vanskelig, må vi kjøre til et annet sted og gå lenger.

Syltefjordstauran er et av Norges største og viktigste fuglefjell. Det strekker seg tre kilometer langs nordvestsiden av Syltefjorden, og rager 200-300 meter over havet. Mange sjøfuglarter hekker her, men er mest kjent for den majestetiske havsula. Her hekker 600 par. På grunn av de mange sjøfuglene, patruljerer også mange havørner dette området.

Havsula er en stor fugl og en glimrende flyger. Den lever av fisk, men er for lett til å dykke fra overflaten. Derfor må den stupe som et prosjektil med sammenfoldede vinger, gjerne fra 20-30 meters høyde. For å dempe støtet mot vannet har den luftsekker i brystet. Et halvt minutt kan gå før den igjen viser seg. Når nebbet åpnes for å gripe fisken, lukkes svelget automatisk slik at den unngår å svelge saltvann. Den lever særlig av sild, makrell, småsei og annen stimfisk i de øvre vannlagene.

Vi overnatter på Wildlife Finnmark i Syltefjord.

Bilde4

Bilde5

Dag 4 – Mandag 22. juni. Etter frokost blir vi fraktet tilbake til Hamningberg. Vi kjører til et leilighetshus sentralt i Vardø hvor vi skal bo i to netter. På ettermiddagen drar vi ut til Hornøya som ligger bare 10 min båttur fra byen. Vi jobber med å få til en avtale om sen henting ute på fuglefjellet.

Bilde6

Bilde7

Hornøya og Reinøya naturreservat ble opprettet i 1983 og er et viktig hekkeområde for mange sjøfuglarter. Som turist kommer du riktignok bare i land på Hornøya, men der har du til gjengjeld muligheter til å oppleve det meste av fuglelivet. Det er ferdselsforbud i reservatet men det er lov å bevege seg fritt under fuglefjellet. Dessuten kan du gå på en sti fra båtplassen og opp til Vardø fyr, og denne stien går nesten rett gjennom en av lundekoloniene. Du får derfor god anledning til å fotografere lunde på nært hold, kanskje med fisk i nebbet til og med.

Neste sesong er denne stien antakelig stengt, og da er det bare lov å oppholde seg på et mindre område under fjellet.

Både Reinøya og Hornøya har bratte fjellvegger med hekkende sjøfugler. Krykkjer dominerer på begge øyene med rundt 23 000 par. Det er dessuten mye lunde på begge øyene, og bestanden av denne arten teller rundt 5 000 til 10 000 hekkende par til sammen i reservatet. Rundt 500 par alker hekker, mens lomvibestanden teller 1 000-1 500 par. Det mest spesielle med dette reservatet er imidlertid forekomsten av polarlomvi, for her finner du Europas lettest tilgjengelige koloni. Dette er nemlig en høyarktisk art som bare hekker noen få steder på fastlandet.

Dag 5 – Tirsdag 23. juni. Formiddagen bruker vi til å utforske kystområdene. Vi kjører kanskje til Ekkerøy og innover Komagdalen hvor det er sjanser for å se og fotografere tyvjo, fjelljo, småspove, lappspove og lirype, Nede i fjæra kan det hende vi finner steinvender og fjæreplytt. Dessuten er det hele tiden sjanse for å finne fjellvåk, jordugle og kanskje til og med jaktfalk.

Tirsdag ettermiddag og kveld bruker vi nok en gang på Hornøya. Overnatting på Vardø Motell.

Bilde8

Dag 6 – Onsdag 24. juni. Vi sjekker ut fra motellet og bruker dagen langs Varangerfjorden tilbake til Kirkenes. Flyet går ikke før klokka 18, så vi har god tid til å stoppe ved flere av de stedene vi stoppet første dagen, for å få nye og annerledes bilder.


Nøkkelinfo:

TID: 18-23. juni 2021

ANTALL PLASSER: 10

PRIS: 22 500

Inkludert: Overnatting, biltransport mellom lokalitetene, båttransport Hornøya og Syltrefjord. Middag og frokost på Camp Finnmark i Syltefjorden, guider fra Natur&Foto.

Ikke inkludert: Fly til og fra Kirkenes, mat utenom campen i Syltefjord.

Utstyr:
Fotoutstyr – Du må med ha med hele arsenalet. Ta med store teleobjektiver for fugler og dyr, vidvinkel for landskap. Ta med stativ.

Klær – Ta med dere varmt tøy for fjellbruk. Det er kalde morgener og kvelder, gjerne på minussiden. Vindtette klær, dunjakker, regntøy, luer, hansker, gode støvler som tåler fuktighet (fjellstøvler)

Påmelding: Send straks beskjed til post@naturogfoto.no. Vi fakturerer hele beløpet med en gang.
Meld deg på raskt. Det er mange om beinet: post@naturogfoto.no

Reiseledere: Baard Næss og Tom Schandy.