Fugler og gullsjakaler i Donau-deltaet

Bli med på en fantastisk fotoreise til ei halvøy i Donau-deltaet i Romania. Her driver naturfotografer en unik lodge med tilgang til en rekke spennende fotoskjul - og fotobåt. Hegrer, storker, pelikaner, dykkere, havørn – og gullsjakal er noen av fotomotivene vil vi møte på.

Fugler og gullsjakaler i Donau-deltaet

Donau er Europas nest lengste elv og renner gjennom hele ti land. Den har sitt utspring i Schwarzwald i Tyskland og renner fra vest mot øst og munner ut i det brede Donaudeltaet ved Svartehavet. Og det er nettopp her vi skal ha vår workshop. Etter en to timers båttur kommer vi til «vår» halvøy, ei halvøy bare for naturfotografer. Her er det en helt spesiell lodge, men enda bedre er alle kamuflasjene som vi vil ha tilgang til den neste uka. Det finnes ca. 30 permanente skjul i dette 1000 hektar store private reservatet hvor rundt 230 fuglearter er observert. Av disse hekker mer enn 90 arter.

Morgentimen er magisk når hele deltaet våkner til liv. Vi står opp lenge før sola er oppe og plasserer oss ut i de mange kamuflasjene i området. Skjulene er tilrettelagt for mange forskjellige arter. Noen er for vannfugler som hegrer, dykkere, rikser, isfugl etc. Andre er for kirkeuglel og blåråke. Det finnes også drikke- og badestasjoner for fugler. Her vet man aldri hva som dukker opp, men vi observerte gråspett, flaggspett, fasan, rødstjert, meiser og noen sangere de timene vi satt der.

Europeisk sjakal
Helt spesielt er muligheten for å se og fotografere gullsjakal. Dette er en art som også forekommer i Øst-Afrika, men som er utbredt hele veien opp til Øst-Europa. Den har blitt regnet som en art, men nå er det snakk om at den skal bli til to arter, hvorav den i Europa eventuelt blir kalt europeisk sjakal.

Gullsjakalen ligner en ulv, men er mindre. De lever oftest i familiegrupper og har en sterk rangordning. De er aggressive ved maten og jager bort andre som vil forsyne seg. Noen ganger er det havørna som vil ha mat, og da er muligheten for kampfoto tilstede. Vi kommer i bakkehøyde med dyrene. Åtet er gravd ned i et hull i bakken slik at det ikke synes på bildene. Nærmøte med sjakalen er en spennende opplevelse en seint vil glemme. I perioden vi er der, er det mulighet for at sjakalen også har valper.

Båt i Donaudeltaet og elbiler for utlån
Natur&Foto vil organisere en rekke båtturer i deltaet. Båten er tilpasset naturfotografer, med kamuflasjenett og forholdsvis lavt standpunkt. Med båten kan vi kjøre sakte og nesten lydløst mot mange av fugleartene i området. Guiden som kjører, kjenner til hvor man finner de forskjellige fugleartene. Her kan man blant annet fotografere gråstrupedykker, svarthalsdykker og dvergdykker. Det finnes også kolonier med svartterner og hvitkinnsvartterner som vi kan komme close-up på. Halve verdensbestanden av hvitpelikan lever i deltaet, og bare det å se store flokker med pelikaner er verdt en båttur i seg selv. Mens vi kjører i kanalene, vil vi få mulighet til å fotografere gråhegrer, topphegrer, natthegrer og purpurhegrer. Rørdrum og rikser finnes det også mye av, men disse er vanskelig å se. Det er plass til tre personer i båten, så vi deler oss inn i grupper.

På stedet finnes det også elbiler for de som har lyst til å kjøre rundt og fotografere fra bil. Her har man mulighet til å slenge et kamunett over bilen. Mange fugler er lett å kjøre inn på. Sitter en sanger på morgenen og synger langs en av de smale veiene i området, har den stillegående lille bilen et fortrinn.

Siste dagen i deltaet skal vi også på en to timers ekskursjon i Svartehavet. Dette skjer i forbindelse med hjemturen.

Lodgen
Vi blir kjørt med båt til lodgen som ligger på ei større halvøy i deltaet. Standarden på lodgen er veldig god. Det er internett og god mat. Rommene er store med eget dusj og toalett. Vi satser på at to og to ligger sammen, men ønsker man enkeltrom er det mulig med tillegg i prisen. Matallergier, andre helseproblemer bør opplyses. Vi er et godt stykke ut i bushen så det trengs planlegging i forhold til logistikk.

Program
Dag 1: lørdag
Ankomst til Bukarest flyplassen før 13:00
Transport med minivan fra Bucuresti til byen Tulcea (ca. 4 timer).
Ankomst til Tulcea og båt fra Tulcea til Ultima Frontiera (rundt 90 minutter).
Middag
Møte med guide i hallen for å tildele skjul til dagen etter.

Dag 2-3-4-5-6: 
Alle aktiviteter på eiendommene er tilgjengelig for oss. Ved lunsj og middag fordeler vi oss på forskjellige kamuflasjer og båtturer i deltaet.

Dag 7: fredag
Vi tar en morgenøkt i skjulene før avreise.
Utsjekking kl 1000.
Ca kl 11 avgang fra Ultima Frontiera til Sulina , off-road kjøretøyer i et steppelandskap (rundt 90 minutter).
Ankomst til Sulina rundt 12:30 og båt til Svartehavet (ca 2 timer).
Deretter avreise med hurtiggående motorbåt, til Tulcea.
Transport med minivan fra Tulcea til Bucuresti
Innsjekking på hotell i Bucuresti for overnatting + middag (begge inkludert i prisen)

Dag 8: lørdag
Transport til flyplassen i Bucuresti for hjemreise til Oslo.

Nøkkelinfo:

TID: 30.04-07.05.2022

ANTALL PLASSER: 7

PRIS: Kr. 27 500,-

Betingelser: : Depositum kr 6000,- pr deltager ved påmelding. Depositumet blir ikke refundert annet enn ved legeattest. Resten av turen betales 2 måneder før avreise.

Inkluderer: Tilgang til fotoskjulene, båtturer i deltaet, ekskursjon i Svartehavet, reise til og fra Bucuresti med en overnatting på hotell med middag. Overnatting på lodgen med fri internett og mat. Tilgang også til elbiler.

Ikke inkludert: Flyreise til og fra Bucuresti.

Utstyr: Det anbefales å ha med digitalt speilreflekskamera. Det er en fordel med teleobjektiver, alt fra 200mm til 500mm, gjerne i kombinasjon med konvertere. Ta også med vidvinkelobjektiv, 24-70mm eller lignende. Ta også med stativ. Fordel med en del minnekort, og selvfølgelig datamaskin med ekstern disk slik at du kan ta back up.

Nivå: Dette er ikke et fotokurs, så deltakerne bør ha fotoerfaring. Egner seg for alle nivåer, fra amatør til profesjonell fotograf. Det er bare kortere strekninger å gå, men man må klare å oppholde seg noen timer i en kamuflasje.

Reiseledere: Baard Næss (90 88 44 14)