Nordlys og Hval

Lyst til å fotografere nordlys, nordnorskt landskap i kombinasjon med havets kjemper – knølhvaler og spekkhoggere? Da skal du bli med på denne turen – et samarbeidsprosjekt mellom Natur&Foto og de eminente landskapsfotografene Stian Klo og Arild Heitman.

NORDLYS OG HVAL

Lyst til å fotografere nordlys, nordnorskt landskap i kombinasjon med havets kjemper – knølhvaler og spekkhoggere? Da skal du bli med på denne turen – et samarbeidsprosjekt mellom Natur&Foto og de eminente landskapsfotografene Stian Klo og Arild Heitman.

Dette er en novembertur til Nord-Norge. Det høres kanskje grått og mørkt ut, men lysmessig er dette en fantastisk tid med morgenlys eller kveldslys hele dagen – og med lange kvelder – og så sant det er klarvær – mulighet for sprakende nordlys. Vi drar til Tromsø og fortsetter videre til Skjervøy nord for Tromsø. Rundt Tromsø jager vi landskap og nordlys, og ved Skjervøy leter vi etter knølhval og spekkhogger. Tidligere var hvalene lenger sør, rundt Andenes, men nå har sjøpattedyr-sirkuset flyttet seg nordover.

Noen steder samarbeider spekkhoggerne om å fange sild. De kretser rundt sildestimen, som går rundt og rundt, tettere og tettere, som i en karusell. Når silda har samlet seg tett nok, farer en spekkhogger inn og slår med den kraftige halefinnen. Masse sild blir svimeslått, og så er det bare for spekkhoggerne å plukke opp maten.

På en god dag vil du se hvalblåst over alt. Knølhvalens dykk er det alle venter på: Den
krummer ryggen og går rett ned, og i et lite øyeblikk står halefinnen opp av havet som en skulptur. Andre hvaler leker seg i vannskorpa, ruller rundt og vinker med de lange brystfinnene. Når hvalsafarien er over – og hvis det er klarvær, håper vi å se det flagrende nordlyset.

Stian Klo og Arild Heitman driver selskapet Lofotentours og er spesialister på landskap. De vet de beste lokasjonene for nordlysfotograferting rundt Tromsø. Deres landskapsekspertise i kombinasjon med vår wildlife-ekspertise er en spennende kombo. Ikke nok med det – på kveldene skal Heitman og Klo vise oss sine beste etterbehandlingstricks på datamaskinen.
Deres bilder ses av et stort publikum. Instagramkontoen deres har rundt 250 000 respektive 150 000 følgere…

Vi har bare plass til 9 deltakere, så førstemann til mølla…

Slik er programmet:

Dag 1: Onsdag 17. november. Vi ankommer Tromsø på ettermiddagen slik at vi på kvelden kan vie oss til landskap og nordlys, hvis forholdene tillater det. Overnatting på hotell i Tromsø.

Dag 2: Torsdag 18. november. Hel dag med landskapsfoto rundt Tromsø – og evet. Nordlys på kvelden. Kurs i etterbehandling. Overnatting hotell i Tromsø.

Dag 3: Fredag 19. november. Etter utsjekking på hotellet i Tromsø fotograferer vi oss nordover til Skjervøy hvor vi overnatter på hotell (hytter). Er det klarvær, blir det nordlysfotografering.

Dag 4: Lørdag 20. november. Hvalsafari fra klokka 10 til 14. Kurs på kvelden, evt. nordlysfotografering.

Dag 5: Søndag 21. november. Hvalsafari fra klokka 10 til 14. Deretter kjører vi tilbake til Tromsø og tar kveldsflyet hjem.

Hvalbilder: Foto: Tom Schandy. Landskapsbilder: Foto: Arild Heitman og Stian Klo.


Nøkkelinfo:

TID: 17.-21. november 2021

ANTALL PLASSER: 9

PRIS: Kr. 14 900,-

Inkluderer:
Overnatting fra onsdag til søndag, frokost, to hvalsafarier, transport mellom stedene, guiding og kurs i etterbehandling.

Ikke inkludert:
Fly til og fra Tromsø. Middager. Enkeltrom koster ekstra.

Betingelser:
Kr 4000,- i depositum betales umiddelbart etter påmelding og refunderes ikke hvis man melder avbud.

Ustyr:
Vi fotograferer fra åpen rib. Viktig å beskytte utstyret mot saltspray og vann. Ha med vanntette poser til kamera. Ha med deg varmt tøy. Vi vil låne varmedresser og redningsvester når vi er på havet. Aktuelle objektiver er f.eks. 300/2.8 eller 70-200/2.8. Hvalene kan komme veldig nær enkelte ganger, så lurt å være fleksibel med brennvidden. All fotografering i båt foregår håndholdt. For nordlysfotografering må du ha med stativ og fjernutløser til kameraet. Her er det best med en vidvinkelzoom, f.eks. 24-70 mm.

NIVÅ: Turen innebærer ingen fysiske anstrengelser, men du må ikke være redd for å være ute i båt. Turen egner seg både for amatører og profesjonelle.

SEASAFARI ANDENES er vår samarbeidspartner. De har operert her oppe i flere år og er svært profesjonelle. Innehaveren som kommer fra Nederland, er selv en dyktig fotograf og vet hva fotografer er ute etter. Vi bruker en 12 seters rib-båt som er spesialdesignet for foto.

MERK: Vi drar til tøffe farvann midtvinters. Det vil ikke være refusjon på prisen om forholdene skulle være slik at vi ikke kommer på sjøen eller om nordlyset skulle utebli på grunn av skyer.

Reiseledere: Tom Schandy (95 97 91 95), Arild Heitman og Stian Klo.