Botswana

I september 2022 kan du bli med Natur&Foto på en fantastisk reise til Botswana i det sørlige Afrika. Her skal vi besøke de Victoriafallene, Chobe nasjonalpark og ikke minst det verdensberømnte Okavangodeltaet. Dette er en dyr, men dog episk reise til noe av det mest urørte og storslåtte i Afrika.

Botswana

I september 2022 kan du bli med Natur&Foto på en fantastisk reise til Botswana i det sørlige Afrika. Her skal vi besøke de Victoriafallene, Chobe nasjonalpark og ikke minst det verdensberømnte Okavangodeltaet. Dette er en dyr, men dog episk reise til noe av det mest urørte og storslåtte i Afrika.

Bilde1
Victoriafallene

Vi starter vår reise ved Victoriafallene og les hvordan selveste David Livingstone beskrev denne fossen etter at han 16. november 1855 oppdaget Victoria-fallene på grensen mellom Zambia og Zimbabwe:

”Morgensola forgyller søylene av vannrøyk med alle sine skinnende farger av doble og tredoble regnbuer. Kveldssola, fra en varm, gul himmel, formidler en svovelaktig farge og gir en inntrykk av at den gjespende kløften likner munnen på en bunnløs gruve. Ingen fugler sitter og synger i lunden av vedvarende regnbyger – eller bygger sitt reir der…

Solskinnet, som ellers i dette landet er så overveldende, trenger aldri gjennom skyggene i det dype halvmørket. I nærvær av den merkelige Mosi-oa-Tunya, vi kan sympatisere med dem som når verden var ung, befolket jorda, lufta og elvene med udødelige vesener. Viet til en guddom vil dette være en forferdelig kløft og med en mørk lund over som svever i en skysøyle som aldri tar slutt.

De gamle Batoka-høvdingene brukte Kazuruka, nå Garden Island, og Baoruka, øya lenger vest, også på fossens lepper, som hellige steder for tilbedelse av guddommen. Det er ikke rart at deres sjeler, under disse skysøylene, og nær de briljante regnbuene, med den vedvarende strømmen, akkurat som om den renner fra den allmektiges hånd, ble fylt med guddommelig ærefrykt”.

Victoria-fallene på grensen mellom Zambia og Zimbabwe er en av Afrikas største natur-attraksjoner. Fossene er 1,7 km brede og faller 90 til 107 meter ned i Zambezi canyon. Gjennomsnittlig strømmer 550.000 kubikkmeter vann over kanten hvert minutt, men under flommen i mars-mai faller opp til fem millioner kubikkmeter vann ned i den dype kløften hvert minutt. Søyler av røyk og vanndamp stiger hele tiden opp av slukten - samtidig som det er øredøvende brus av fallende vannmasser. De innfødte kaller fossen ”Mosi-oa-Tunya” – røyken som tordner. Et beskrivende navn på et mektig skue.

Chobe nasjonalpark
Chobe nasjonalpark ligger ikke langt fra Victoriafallene. Dette er elefantenes land - bestanden i det nordlige Botswana teller rundt 65.000 dyr. Man ser elefantmøkk og elefanter overalt. På Chobe River kjører vi med spesialtilpassede fotobåter og fotograferer elefanter som koser seg i vannet. Dette blir en fantastisk opplevelse. Vi kjører også vanlige gamedrives på land.

Okavango
Bilde2

Etter en halvtimes flytur over tørr og solsvidd jord, skjer det usannsynlige. Vi ser grønt, og vi ser vann. Som om det skulle være et Fata Morgana - luftspeiling. Men vi ser ikke syner. Vi flyr fra tørr ørken til Edens Hage. Snart er vi midt over Okavango i Botswana - verdens største innlandsdelta. Under oss ser vi øyer med palmer, innsjøer dekket av nøkkeroser, laguner med papyrusskoger og kanaler så langt øyet kan se – et 15.000 kvadratkilometer stort vannland. I ettermiddagslyset er alle fargenyansene og formene under oss et vakkert syn.

Okavango-elva er 1300 kilometer lang og den tredje største elva i det sørlige Afrika. Den dannes av tusener av små og store vannløp fra sommerregnet høyt oppe i Angolas høyland, men i stedet for å renne ut i Atlanteren 300 km unna, renner den 1000 kilometer tvers over det sørlige Afrika, via Namibia og inn i Botswana. Like etter starter oppsplittingen av elva. De årlige 18,5 millioner kubikkmetrene med vann tar ulike veier mot et hav som de aldri finner. Vannet lager grunne laguner, innsjøer og kanaler. Etter å ha boltret seg over et areal like stort som Sveits, forsvinner Okavango og alt vannet. Hele 95 prosent av vannet fordamper og blir borte i den tørre atmosfæren, to prosent forsvinner i sanda. Bare to-tre prosent av vannet fortsetter videre i to elver som også tørker ut.
Bilde3

Mokoro er en spesialkano som brukes i de grunne områdene i Okavango. Bak på kanoen står en lokal guide og ”kaptein” – med en lang ”ngashi” – en stakepinne som er lagd fra ”mogonono”-treet. Her er ingen motor – her gjelder rå muskelkraft. Stille siger vi gjennom siv og papyrus, over åpne vannflater og gjennom flytende nøkkerose-enger. En liten frosk klynger seg til et siv, mens en afrikansk havørn kretser over oss og gir fra seg sine klingende rop.

Bilde4

Det er et utrolig mangfold av liv i Okavango. Her er registrert 164 pattedyrarter, 540 fuglearter, 89 fiskearter, 157 krypdyrarter og 38 amfibie-arter. Å oppleve dette mangfoldet fra en kano – 20 cm over vannet er en helt spesiell opplevelse. Vi staker oss mot en gruppe elefanter som plasker seg vei gjennom sumpene – og rundt en flodhest og inn i en grunn lagune hvor en vakker sitatunga-antilope beiter. Denne antilopen er spesialtilpasset sumpområder med sine ”truge-hover”, som gjør at den lett kan manøvrere over bløt mudderbunn. En annen spesialitet i Okavango er letjevannbukken, som finnes i et antall av over 30.000. Når de flykter fra fiender, tar de alltid veien ut i vannet – og hopper i elegante byks, mens vannet spruter rundt dem.
Bilde5


Slik ser dag for dag-programmet ut:

30. august: Avreise Oslo via Johannesburg til Victoriafallene.
31. august: Ankomst Victoriafallene. Her bor vi to netter på Ilala Lodge
1. september: Guidet tur rundt Victorifallene.
2. september: Transfer til Chobe nasjonalpark. Vi bor 3 netter på Pangolin Chobe Hotel
3. september: Båtsafari Chobe River + gamedrive på land.
4. september: Båtsafari Chobe River + gamedrive på land.
5. september: Transfer til Kasane Airport for flight til Okavango hvor vi bor 3 netter på Pangolin Photo Camp.
6. september: Game drives, night drives, mokoro-kano, fottur med buskmenn.
7. september: Game drives, night drives, mokoro-kano, fottur med buskmenn
8. september: Charterflight til Maun for hjemreise.
9. september: Oslo.

For enda mer detaljert informasjon om lodgene og de ulike stedene, trykk på denne linken:
https://wetu.com/Itinerary/Landing/D5E3A104-3157-4D5D-83CB-D38EF820DF5E

PRIS: USD 7900 (med forbehold om endringer)

Depositum: NOK 10 000

ANTALL: 7
Singelrom: 375 US dollar.

Inkludert: Overnatting Victoria Falls til Maun, alle måltider, guide, all transport med bil, båt og charter flights, inngang til parken.

Ikke inkludert:
Fly fra Oslo til Victoria Falls og fly Maun-Oslo
Eventuell ekstra overnatting hvis fly ikke korresponderer med reiseruta.
Reiseforsikring
Snacks
Laundry
Telefon
Personlige ting

Reiseleder: Tom Schandy fra Natur&Foto.
Send påmelding til: post@naturogfoto.no

Alle foto: Tom Schandy