Indias Jungelbok

Bli med på en fantastisk reise til india i mars 2020. På denne reisen kombinerer vi fotografering fra skjul med klassisk tigersafari, samt båtsafari. Dette er den beste India-reisen å være med på, med optimale muligheter for fotografering av tiger og andre jungeldyr, som jungelkatt fra skjul.

INDIAS JUNGELBOK

Bli med på en fantastisk reise til india i mars 2020. På denne reisen kombinerer vi fotografering fra skjul med klassisk tigersafari, samt båtsafari. Dette er den beste India-reisen å være med på, med optimale muligheter for fotografering av tiger og andre jungeldyr, som jungelkatt fra skjul.

Bilde1 
Tiger Kanha. Foto: Tom Schandy

 

Dagsprogram:

Dag 0: Lørdag 14. Mars. Vi flyr fra Oslo til Delhi, via Helsinki med Finnair.

 

Dag 1, Søndag 15. mars. Ankomst Delhi & transfer til Agra.

Vi blir møtt på flyplassen og kjørt til Agra, ca. 4 timer unna. Her sjekker vi inn på hotellet Clarks Shiraz. I Agra skal vi på fotografere Taj Mahal i ettermiddags- og kveldslys. Dette er et av verdens store arkitektoniske underverker, bygd av keiser Shah Jehan til minne om sin kjære
Mumtaz Mahal.

Det er et vakkert mausoleum, bygd i hvit marmor, rett og slett en arkitektonisk åpenbaring. Konstruksjonen av Taj Mahal begynte i 1631 og ble ikke fullført før i 1653. Rundt 20 000 mennesker arbeidet på bygningen. Byggverket regnes som det fineste eksemplet på Mughal-arkitektur, en stil som kombinerer elementer fra persisk, tyrkisk, indisk og islamsk arkitektur. Mausoleet er ekstra vakkert i det siste kveldslyset, så vi vil bruke god tid på å ta fine bilder av dette ikoniske byggverket.

Overnatting: Clarks Shiraz 

 

Dag 2, Mandag 16. mars. Agra / Chambal / Bharatpur

Etter frokost kjører vi 1 ½ time til Chambal. Vi skal besøke National Chambal (Gharial) Wildlife Sanctuary med båt: Chambal-elva er en av nord-Indias minst forurensede elver og et hjem for et rikt mangfold av flora og fauna.

I National Chambal (Gharial) Wildlife Sanctuary kan vi se den sjeldne Ganges elvedelfin, men også sumpkrokodiller og ikke minst den sjeldne gavialen, en fiskespisende krokodille med lang snute. Med båt kommer vi nær innpå gavialene når de hviler på land. Vi vil også kunne se og fotografere den indiske saksenebben, hvor undernebbet er lenger enn overnebbet. Når den fisker, flyr den i full fart bortover vannet, med undernebbet nede i vannskorpa. Treffer den på en fisk, smeller nebbet igjen.

Reservatet ble grunnlagt i 1978 og er en del av et større område som administreres av delstatene Rajasthan, Madhya Pradesh og Uttar Pradesh, et område på 5,400 km². Ca. 400 km av elva er innenfor reservatet.

Vi spiser lunsj på en lokal restaurant før vi kjører til neste destinasjon, Bharatpur, ca. 3 ½ time unna.

Overnatting: Bagh Bharatpur.

 

Dag 3, Tirsdag 17. Mars. Bharatpur.

Morgensafari i Keoladeo Ghana nasjonalpark. Det er en magisk opplevelse å komme inn her ved soloppgang. Spredt i våtmarkene vokser trær, og mellom trærne ligger et tynt teppe med morgentåke. I dette landskapet ser vi den spesielle blåaktige nilgaiantilopen og den vakre aksishjorten. Den majestetiske sarustranen holder konsert, mens hegrer og storker foretar morgenstellet i en treklynge. På et gammelt tre ute i sumpene sitter kanskje en slangehalsfugl med sine lange karakteristiske hals, mens den praktfulle kastanjeisfuglen sitter på ei annen grein.

Bilde4
Sarustrane. Foto: Tom Schandy

Dette fantastiske stedet har ikke blitt til av seg selv, det er menneskeskapt natur. Det var nemlig en indisk maharaja som skapte denne unike våtmarken. Etter å ha vært på andejakt i England fikk han en genial ide: Hvorfor ikke skape sitt eget jaktreservat. Han fant et sumpete område utenfor landsbyen Bharatpur og startet arbeidet. Han lagde rett og slett vann og dammer, og anla diker og stier for å gjøre området tilgjengelig for jaktlagene. Fuglene kom – og jegerne kom. Under en jakttur i 1938 ble det felt 4272 andefugl på en dag!

I dag er det ikke kuler og krutt som gjelder, men kameraer og kikkerter. Jakta ble slutt i 1964, det vil si med unntak av maharajaen som beholdt sine personlige jaktrettigheter helt frem til 1972. I 1981 ble området nasjonalpark. Ikke så rart kanskje, dette et Indias mest kjente fugleområde med over 350 registrerte fuglearter.

Biler er ikke tillatt, så vil utforske reservatet med sykkel-rickshaw, én rickshaw per fotograf. Den lokale «rickshaw-sjåføren» sykle deg til de aktuelle stedene i 29 kvadratkilometer store reservatet.

Bilde5
Rickshaw safari. Foto: Tom Schandy.

Er vi heldige, finner vi ved hjelp av våre guider også ugler og nattravner, samt en rekke ulike rovfuglearter, som skrikeørner. Av pattedyr som finnes her, kan nevnes: Gullsjakal, stripehyene, fiskekatt, jungelkatt, nilgaiantilope, sambarhjort, hjorteantilope og villsvin. Det er også oter, varaner og pytonslanger i parken.

Ettermiddagen bruker vi i hotellets hage. Her er det bygd en rekke flotte skjul, og fra disse vil vi kunne fotografere en rekke arter på kloss hold. Foran skjulene er det vanndammer, slik at fuglene kommer hit for å drikke og bade. Du kan fotografere både hegrer, viper, vadefugler, påfugler, neshornfugler og en rekke andre indiske arter på kloss hold. På kvelden kommer kanskje jungelkatten for å drikke og spise utlagt mat.

Det er første gangen i India at det er mulig å fotografere fra skjul. Disse er bygd etter fotoskjul fra Europa, slik som du kanskje har opplevd med oss i Ungarn eller Romania, med enveisglass. Her inne sitter du komfortabelt i stol og fråtser i motiver.

 

Overnatting - The Bagh Bharatpur

Bilde6
Hvitbrystrikse. Foto: Tom Schandy.

 

Dag 4, Onsdag 18. mars Bharatpur

Denne dagen snur vi på rekkefølgen. Vi bruker formiddagen i skjulene rundt hotellet, og så ettermiddag/kveld i Keoladeo Ghana nasjonalpark. Vi vil få flotte muligheter til å ta bilder av storker, hegrer, skarver og slangehalsfugler mot en rød, nedadgående sol. Fotografisk blir dette en spennende økt.

Overnatting - The Bagh Bharatpur

Bilde7 
Kveldsstemning i Keoladeo Ghana nasjonalpark. Foto: Tom Schandy.

Bilde8
Storskarver i solnedgang. Foto: Tom Schandy.

 

Dag 5, Torsdag 19. mars Bharatpur

Enda en dag med flotte fotomuligheter i dette fantastiske området. Vi er tidlig oppe og besøker Keoladeo Ghana National Park nok en gang ved soloppgang. Siden vi allerede har vært her to turer, kan du nå vie din tid på helt spesielle arter.

Den siste ettermiddagen bruker vi i skjulene og håper på arter som vi kanskje ikke har fått fotografert tidligere.

Totalt: 3 fototurer inn i Keoladeo Ghana nasjonalpark med sykkel-rickshaw
3 økter i fotoskjul

Overnatting - The Bagh Bharatpur

 

Dag 6, Fredag 20 mars. Bharatpur til Delhi Airport, fly til Raipur og transfer til Kanha

Etter en tidlig frokost kjører vi til flyplassen i Delhi (ca. 4 timer avhengig av trafikken). Vi flyr med Indigo, avgang 1230, framme i Raipur 1450.

Fra flyplassen tar det ca. 4 timer til Kanha National Park.

Brunch på Delhi Airport, middag på hotellet.

Overnatting - The Baagh Resort Kanha.

 

Dag 7, Lørdag 21. mars Kanha nasjonalpark

Kanha nasjonalpark er en stor park, kanskje Indias mest kjente tigerpark. Den måler 1945 kvadratkilometer, inkludert en "kjernesone" på 940 kvadratkilometer. Her har indiske myndigheter tvangsflyttet mennesker for at tigeren skal ha et stort leveområde. Omdiskutert selvsagt, men bra for tigeren. Dette er det nærmeste du kommer en edens hage – store åpne områder veksler med skog. Vakkert og innbydende.
Det var her Joseph Rudyard Kipling fikk inspirasjon til å skrive Jungelboken. Han ble født i Bombay (dagens Mumbai) i 1865 og ble tatt med til England av sine foreldre da han var fem år. Kipling skrev mange romaner, men huskes nok best for Jungelboken som kom i 1894. Det er en samling fortellinger, og en av disse handler om et forlatt barn, Mowgli, som ble oppfostret av ulver i den indiske jungelen.

Bilde9
Tiger i Kanha. Foto: Tom Schandy.

Tigeren er en av verdens mest truede arter. For 100 år siden var det 100 000 ville tigere i verden, fordelt på ni ulike underarter. Nå har vi bare 3 890 ville tigere igjen, og tre av underartene er helt utryddet. Det er mennesket som er tigerens største fiende. Krypskyttere dreper to tigere hver uke. De er en del av kriminelle nettverk som tjener store penger på illegal handel med tigerdeler, og de pløyer profitten tilbake i våpen- og narkotikasalg.

Tigeren forbindes med makt og styrke. Å ha et tigerskinn som teppe gir status enkelte steder i Asia, og drikker man tigervin er overtroen at man får superkrefter. De senere årene har bruken av malte tigerknokler i orientalsk medisin økt kraftig. Den økonomiske framgangen i Sørøst-Asia fra midten av 70-tallet har ført til økt etterspørsel etter denne type medisin.

Tigeren er avhengig av store landområder, mye byttedyr – og vann. Uten vann, ikke noe byttedyr og heller ingen tiger. I India er det nå 50 områder som har status som såkalte tigerreservater. Ikke uten grunn, for India har 70 prosent av alle tigre i verden. I 2006 var det 1411 tigre i India, men takket være anti-krypskytterarbeid har antallet økt til 2226 i 2014.

I dag har vi to safarier i parken. Vi kjører med åpne safarijeeper, med 3 fotografer i hver bil. Vi har ingen garanti for at vi vil se tiger, så derfor har vi mange turer, for å øke sjansene. Vi har lagt denne reisen til slutten av mars. Da har det begynt å bli så varmt at tigrene søker mot vannhullene for å drikke og kjøle seg ned. Derfor er sjansen ekstra stor for å finne tigre på denne tiden. Det er anslagsvis 60 tigre i parken.

Foruten tiger er det mulig også å se noen av disse artene: En spesiell underart av barasingha-hjorten (det eneste stedet hvor denne finnes), aksishjort, gaur (verdens største oksedyr), gullsjakal, jungelkatt, langurape, leppebjørn, villsvin, dhol (asiatisk villhund) og den unike firehornantilopen. Fuglelivet er også rikt i parken, med blant annet spillende påfugler, vakre paradisfluesnappere, ugler og en rekke rovfugler.

Hotellet er også et interessant fotomål, for i hotellets store hage er det flere fotoskjul. Mellom safariturene er det mulig å sitte her og fotografere ulike fuglearter på kloss hold. På kvelden vil vi også sitte i skjul, for da er det store muligheter for at det kommer jungelkatter for å spise utlagt mat (kyllingrester). Dette er en unik mulighet til å fotografere jungelkatt, og så vidt vi vet er det ingen andre steder i India hvor det er lagt til rette for dette. Kanskje kommer det også sjakal og civett.

Middag på hotellet.

Overnatting - The Baagh Resort, Kanha

 

Dag 8, Søndag 22. mars. Kanha

Samme program som dagen før. Morgen og ettermiddag-safari i parken. Mellom øktene + på kvelden, fotografering fra skjul, blant annet av jungelkatt.

Alle måltider på The Baagh Resort.

Overnatting - The Baagh Resort, Kanha

Bilde10
Jungelkatt Kanha. Foto: Tom Schandy.

 

Dag 9, Mandag 23. mars Kanha.

Morgensafari i parken. Ettermiddagen og kvelden bruker vi i fotoskjulene i hotellets hage. Her er også en koloni med indiaflygehunder, store fruktspisende flaggermus.

Alle måltider på The Baagh Resort.

Overnatting - The Baagh Resort, Kanha

Bilde11
Indiaflygehund Kanha. Foto Tom Schandy

 

Dag 10, Tirsdag 24. mars Kanha - Nagpur

Vi starter dagen med en siste morgensafari i nasjonalparken.

Etter lunsj kjører vi til Nagpur (5-6 timer) hvor vi overnatter.

Overnatting - Pride Hotel

 

Dag 11, Onsdag 25. mars Nagpur/Tadoba Tiger Reserve

Etter frokost kjører vi 2 ½ time til Tadoba Tiger Reserve og sjekker inn på hotellet.

På ettermiddagen drar vi på tigersafari i åpne jeeper. Tadoba Tiger Reserve er for tiden Indias ledende tigerpark. Den kalles for “Land of the Tigers”, på grunn av den høye tigertettheten, 88 tigre. Dermed er dette den parken i India som produserer flest tigerobservasjoner. Det er svært varmt på denne tiden, så vi vil konsentrere vår leting etter tigeren ved vann og elver i parken. Tigeren søker seg til vannet for å drikke og kjøle seg ned.

Parken har også et mangfold av andre pattedyrarter. Her er det også bra muligheter for å se og fotografere dholer (asiatiske villhunder), leppebjørn, leopard, gaur, aksishjort, sambarjort, firhornantilope, muntjak mm. Mer enn 200 fuglearter er observert i parken.

Overnatting - Savsara Jungle Lodge

Bilde12
Parende tiger Tadoba. Foto: Tom Schandy.

 

Dag 12, Torsdag 26. mars Tadoba Tiger Reserve

Vi kjører tigersafari både morgen og kveld.

Overnatting - Savsara Jungle Lodge

Bilde13
Tiger drikker Tadoba. Foto: Tom Schandy.

 

Dag 13, Fredag 27. mars Tadoba Tiger Reserve

Tigersafari morgen og kveld.

Overnatting - Savsara Jungle Lodge

 

Dag 14, Lørdag 28. mars Tadoba / Nagpur / Delhi

Vi kjører til Nagpur airport (ca. 2 ½ time) og fly med Indigo til Delhi klokka 1300, i Delhi 1445hrs.

Overnatting - Ashok Country Resort

 

Dag 15, Søndag 29. mars. Delhi / avreise

Transfer til flyplassen og hjemreise med Finnair til Oslo via Helsinki. Hjemme på ettermiddagen.

 

NØKKELINFO

Tid: 14-29 mars 2020

Pris: NOK 37 900,-. Tillegg for enkeltrom: €635. Prisen kan endres i forhold til valuta, og det kan også bli prisstigning da turen gjennomføres først i 2020.

Betingelser: Depositum kr. 10 000,- pr. deltager ved påmelding. Depositum er ikke refunderbart.
Sluttbetaling forfaller 3 måneder før avreise og er da ikke refunderbart.

Antall plasser: 11

Påmeldingsfrist: 31. desember 2019.

Inkludert i prisen:
-Overnatting med alle måltider
-All transfer/sightseeing i jeeper, rickshaw eller båt
-Vann i bil, i park og under transfer
-Inngangsbillett i nasjonalparker, inkludert kameraavgift
-Lokal engelsktalende guide
-Lokalfly
-All service i India, transport til og fra flyplass, båtsafari, guiding, jeepsafari, alle måltider, nasjonalparkavgifter.

Vi kommer til å bo på hoteller, camper og lodger av middels standard.

Hva er ikke-inkludert:
-Fly tur-retur Delhi (ca. NOK 6000)
-Tips
-Visa
- Overvekt på innenriks (15 kg innsjekket bagasje, 5 Euro per kg for overvekt). Videokamera avgift. €70 in total.
- Ting av privat karakter, laundry, alkohol, drikke, telefon, internett etc..)

Utstyr
Du får bruk for hele arsenalet av kamerautstyr. For fugler og pattedyr er 300-500 mm egnet, for landskap, detaljer, smådyr etc. er 16-35, 24-70, 70-200 og et makroobjektiv velegnede objektiver. Ta med stativ, viktig i skjulene.

Kleskoder
Det er stort sett varmt. Sommertøy, men også en varm genser/jakke for tidlige morgener. Joggesko er greit fottøy.

Ta ellers med
Solkrem
Solbriller/hatt
Insektmidler
Hodelykt
Lette klær, langbukser for beskyttelse mot sol og insekter
AC adapter for å lade kamerabatterier
LAPTOP, EKSTRA HARDDISK, MINNEKORT, LADERE.

Nivå
Turen er ikke fysisk krevende.

 

Reiseledere:
Tom Schandy (Natur&Foto)
+ lokale guider
 

Alle bildene i galleriene: Copyright: Tom Schandy.