Island

«Vulkanske landskap og fuglefjell»
I 2018 arrangerte Natur&Foto en fantastisk tur rundt hele Island. I juli 2019 kommer fortsettelsen: En kombinasjon av den fantastiske vulkanske naturen i innlandet med det rike fuglelivet på øya Grimsey som ligger på polarsirkelen 40 km nord for selve Island. En drømmereise både for landskapsfotografen og for fuglefotografen!

Island

«Vulkanske landskap og fuglefjell»

I 2018 arrangerte Natur&Foto en fantastisk tur rundt hele Island. I juli 2019 kommer fortsettelsen: En kombinasjon av den fantastiske vulkanske naturen i innlandet med det rike fuglelivet på øya Grimsey som ligger på polarsirkelen 40 km nord for selve Island. En drømmereise både for landskapsfotografen og for fuglefotografen!

Dag 1 – 4.juli:
Vi flyr fra Oslo til Reykjavik. Vi blir transportert til hotellet i sentrum av den islandske hovedstaden. Ettermiddag og kveld på egenhånd. Fint å ta en byrundtur og se den karakteristiske kirka sentralt i byen. For fuglefotografer er det et lite vann i byen med mange tillitsfulle ender, blant annet bergand, og sangsvane. Det lokale Østensjøvannet.

Dag 2 – 5. juli:
Vi blir hentet på hotellet av en stor 4-hjuls buss som skal ta oss inn i det indre av Island. På denne innlandsturen samarbeider vi med Iceland Phototours. Bussen tar 16 passasjerer og all bagasje, og vi er sikre på å komme fram. Vi har med oss profesjonell guide/sjåfør til å ta oss med på denne turen.

Bilde1 

 

Vi skal tilbringe 4 dager og 3 netter i innlandet. Første dagen skal vi fotografere South Fjallabak: Maelifell, Oldufell, Axlarfoss og Eldgja canyon. Vi kjører nord for isbreen Myrdalsjøkull på South Fjallabak «highland-route». Dette er et vulkansk område med svart sand og mosedekket lava, med fargerike fjell, i hovedsak rhyolitt. Vi vil fokusere på to fjell, Oldufell som ligger over en grønn dal med mange vakre fosser og den trekantformede Maleliefell, som er en ca. 800 meter høy vulkankjegle som reiser seg som en pyramide med sin mosegrønne farge, over den svarte sandørkenen rundt den. Et annet fossefall som venter på oss, er den vakre Axlarfoss i elva Holmsa. Innrammet av basalt-kolonner er den et mektig syn, og fotografisk blir det stor contrast mellom vannet og basaltklippene.

Vi avslutter dagen med utsikt over det enorme canyonet Eldgja som strekker seg fra Myrdalsjøkull til Gjatindur-toppen. Det er 40 km langt, 600 meter på det bredeste og 270 meter dypt. Den ble dannet etter et massivt utbrudd rundt år 900, og lavfeltene dekker rundt 700 km2. Natta tilbringes på Kerlingafjöll Highland hotel (ingen nettside).

Bilde2 


Dag 3 – 6. juli:
I dag tar vi en liten fottur for å utforske det unike Eldgja-canyonet. På veien dit vil vi stoppe og fotografere den vakre fossen med navn Ofaerufoss, som kaster seg i to avsatser fra North-Ofaera elva ned i det vulkanske canyonet. Deretter vil vi fotografere kratersjøene Blahylur (the blue pool) og Ljotipollur, begge i området ved Veidibotn. Ljotipollur betyr “ugly pool”, men er det motsatte: Et eksplosjonskrater med vakre rødfarger som gir en kraftig kontrast til selve kratersjøen. Vi tilbringer natta på Highland Hotel (www.thehighlandcenter.is).
Her skal vi bo i to netter.

Bilde3

Bilde4 

 


Dag 4 – 7. juli:
Denne dagen utforsker vi det fantastiske området Landmannalaugar som kanskje er det mest kjente av de mange innlandsperlene på Island. Fotografisk er dette et Mekka, med voldsomme kontraster, linjer, former og farger. Det er varme kilder og naturlige badekar, fargerike rhyolitt-fjell, spektakulære fjellformasjoner, lavafelter og partier med frodig vegetasjon.

Når vi føler oss klar for å se oss om, drar vi til Frostastadahals for et flott utsyn som inkluderer Frostastadavatn. Vi vil også ta bilder av det vakre fossefallet i Sigoldugljufur canyon. Dette canyonet er kanskje ikke like kjent som mange av de andre attraksjonene i innlandet, men har en egen sjarm og gir flotte bilder, ikke minst på grunn av kontrasten mellom grønn mose, vann og svart fjell. I løpet av dagen vil du også få mulighet til å bade i varme kilder.

Natta tilbringer vi nok en gang på Highland Hotel.

Bilde5 

 


Day 5 – 8. juli
På den siste dagen i innlandet kan vi fortsatt bruke tid i Lannmannalaugar, men vi kan også utforske Veidivotn-området og de mange innlands-sjøene. En av fossene vi vil fotografere, er Haifoss, Islands nest høyeste foss, 122 meter fall ned i et dypt juv. Hvis vi får muligheten, kan vi også fotografere nabofossen Granni og Hjalparfoss.

På ettermiddagen vender vi tilbake til hotellet i Reykjavik.

NB!! Opplegget for disse dagene i det indre, vil kunne variere etter vær- og føreforhold. Det kan hende vi dropper noen lokaliteter for å få bedre tid på andre lokaliteter. Mange av stedene ligger ikke så langt fra hverandre.

Dag 6 – 9. juli:
Vi flyr fra Reykjavik via Akureyri til Grimsey. Her sjekker vi inn på Guesthouse Básar (www.gistiheimilidbasar.is) som ligger rett ved flyplassen. Her vil vi bor fire netter.

Grímsey er en liten øy 40 km nord for Island, beliggende ved Polarsirkelen. Øya er 105 meter høy, 4,7 km lang og 1,7 km bred. Øya er det nordligste bosatte området på Island med et folketall på bare rundt 100. Hovednæringen er fiske. Øya har båtforbindelse til Dalvík på selve Island og i tillegg en 1200 meter lang flystripe med regelmessige flyruter til Akureyri. Polarsirkelen går bare 600 meter fra nordspissen av øya, mens bygda ligger på sørvestkysten.

Grimsey er en fantastisk fugleøy og kanskje det beste stedet på hele Island for å fotografere lunde. Det er nemlig kolonier rundt hele øya. Det betyr at man et eller annet sted på øya vil kunne få vindforhold som gjør at lunden henger på vinden før den skal lande og gjør det dermed lettere å ta flotte bilder. På den tiden vi er der er det også midt i foringen av ungene, så vi håper på bilder av lunder med masse fisk i nebbet.

Lundene hekker bare et steinkast fra gjestehuset som vi bor på. Det innebærer at vi kan fotografere fugl når som helst på døgnet, avbrutt av pauser inne på gjestehuset. I og med at hele øya er innenfor gåavstand, klarer vi oss fint uten transport. Dermed kan deltakerne selv bestemme hvor lenge og når de vil fotografere, om det er natt eller dag. På grunn av at vi er på polarsirkelen vil vi kunne fotografere fugler døgnet rundt.

I tillegg til lunde hekker også både lomvi og polarlomvi, samt teist og alke. Øya har også en av landets største rødnebbternekolonier. Andre arter som hekker på øya er krykkje, havhest, snøspurv og steinskvett.

Bilde6

Bilde7 

 

 

Dag 7 – 10. juli: Hele dagen på Grimsey. Fuglefotografering.

Dag 8 – 11. juli: Hele dagen på Grimsey. Fuglefotografering

Dag 9 – 12. juli: Hele dagen på Grimsey. Fuglefotografering.

Dag 10 – 13. juli: Vi forlater øya. Fly fra Grimsey via Akureyri og videre til Reykjavik. Fly hjem på kvelden til Oslo.

 

NØKKELINFO

Tid: 4-13. juli 2019

Antall plasser: 10

Pris: Kr. 33 900,- (med forbehold om kursendringer/prisjusteringer da endelige priser ikke foreligger i skrivende stund).

Betingelser: Kr. 5000,- i depositum betales umiddelbart etter påmelding og refunderes ikke hvis man melder avbud.

Inkludert: Overnatting, transport på innlandstur, guiding i felt, fotoworkshops underveis, frokost.

Ikke inkludert: Reise til og fra Reykjavik. Innlandsfly Reykjavik – Grimsey (Air Iceland til Akureyri og NordlandAir til Grimsey, mellom 300-400 Euro tur-retur) (Vektbegrensning på innsjekket bagasje er 20 kg – håndbagasje 6 kilo). Middag og lunsj

Utstyr: Vi fotograferer til fots, både landskap og fugler. Aktuelle objektiver er alt fra 16-35 mm for landskap til 300-600mm for fugler. Stativ er kjekt å ha med. Det er variert vær på Island, så må ha med varmt tøy, regntøy og fjellstøvler/gummistøvler.

Nivå: Turen innebærer ingen større fysiske anstrengelser. Turen egner seg både for amatører og profesjonelle.

Overnatting: Vi overnatter på gjestehus/hoteller av diverse standard.

Reiseledere: Baard Næss (90 88 44 14) og Tom Schandy (95 97 91 95)