Florida – Alligatorer og rikt fugleliv

Bli med Wild Nature Fotoresor og Natur&Foto på spennende fotoreise til Florida. Etter mange besøk over tjue år tar den kjente svenske fuglefotografen Brutus Östling sammen med vår Tom Schandy deg med til sine perler. Noen er ukjente favoritter, andre mer kjente fuglelokaliteter.

Florida: Alligatorer og rikt fugleliv

Bli med Wild Nature Fotoresor og Natur&Foto på spennende fotoreise til Florida. Etter mange besøk over tjue år tar den kjente svenske fuglefotografen Brutus Östling sammen med vår Tom Schandy deg med til sine perler. Noen er ukjente favoritter, andre mer kjente fuglelokaliteter.

 

For de fleste er Florida lik sol og bad, hektisk natteliv eller Disney World. Det er sikkert fint, men på denne turen vil vi ikke sette våre føtter i Disneyworld eller på Miami Beach. Imidlertid vil vi trolig oppleve alligatorer på kloss hold, samt uredde herodiashegrer, egretthegrer, snøhegrer og natthegrer på nært hold. Vi skal også fotografere ibisstorker og ikke minst rosa skjestorker. Sistnevnte er kanskje den gjeveste fuglearten vi skal få i søkeren.

Det er som om en gammel guttedrøm går i oppfyllelse, det å oppleve Everglades. Disse sumpene sør i Florida har alltid vært innhyllet i en form for mystikk, med sin mosaikk av sumper, prærieland, elver, kanaler og skoger. Det er helt flatt og konturløst, høyeste punkt er bare to-tre meter over havnivået.

Den store vannkilden er Lake Okeechobee. I syklontiden om sommeren flyter den over av vann som danner ei 97 kilometer bred elv, og som 160 kilometer seinere ender i havet ved Florida Bay. Elv er vel kanskje å ta i litt, for denne "River of Grass" er egentlig en sump med gress. Vannet flyter langsomt, ca. 650 meter i døgnet, avhengig av vanndybden som i store og hele er svært liten. 

Dette var den første amerikanske nasjonalparken som ble opprettet på grunn av ville skapninger, for Everglades er et uerstattelig rike for alle typer planter og dyr. Foruten alligatorene er fuglene de som blir lagt meste merke til. 360 arter er observert. Mange har lange bein og lange nebb, velegnet for vading i sumpmarkene.

En av de mest særegne artene vi ser, er amerikaslangehalsen, en skarvelignende fugl med ekstra lang hals, nesten som en slange. Den kan regulere kroppens flyteevne, slik at bare halsen stikker opp av vannet, som en slange. Fisker slukes hele og forsvinner ned i den tynne halsen. Etter en fisketur, sitter den på en stokk i vannene og tørker vingene, som et levende kors, akkurat slik skarvene langs Norskekysten også gjør.

Men slangehalsfuglene er ikke de eneste som setter pris på fisk. Det gjør også de mange hegrene. Herodiashegren ser ut som vår norske gråhegre, mens snøhegre og egretthegre er hvite som snø. Dessuten vil vi se natthegre, gulkronehegre og dansehegre. Vi fotograferer de fleste i tur og orden.

De fiskerike sumpene er også et eldorado for fiskeørner, ja den samme som vi har her hjemme i Norge. Forskjellen er at fiskeørnene i Florida ikke bryr seg om mennesker. Vi kan stå under reiret, mens foreldrene bringer mat til ungene. Mer sky derimot er Amerikas nasjonalfugl, hvithodeørnen. Vi ser den også, men på lenger hold.

Spør en amerikansk fuglefotograf hva han bruker til kamuflasje, han vil sannsynligvis bare riste på hodet og spørre hva det er for noe. Hegrene kan pare seg på åtte til ti meters avstand. Mars er en perfekt tid for alle som ønsker å fotografere fugler.

Etter ankomst til hotellet i Florida City den første natten, drar vi grytidlig av sted til det enkleste stedet i Everglades når det gjelder å få fugler på nært hold. De amerikanske herodiashegrene, egretthegrene og sultanhønene kan fotograferes på tjue, femten, ti eller noen ganger fem meter, i tillegg til skarver og hekkende slangehalsfugler. Noen reir er plassert på tre til fire meter avstand. Fuglene lar seg ikke forstyrre av vår tilstedeværelse.

Flere alligatorer ser vi også. Tidlig om morgenen er det ikke så mange å se, da er det best for de vekselvarme dyrene å være under vann. Men når sola begynner å varme, krabber de opp på land rett under plankebrua. Der, i beste turisttid og soltid, ligger de og nyter varmen.

De ser virkelig forhistoriske ut med sine overdimensjonerte hoder, flattrykt ovenfra, som ei and. Fem meter lang, kanskje seks meter. Den andre av verdens to alligatorarter, den kinesiske alligatoren, er bare smågutt i forhold, den blir bare 1,5 meter lang.

Florida er «velsignet» med masse alligatorer. Mer enn én million alligatorer finnes i den amerikanske staten, og brorparten av disse lever gode dager i Everglades nasjonalpark. Her snakker vi om en moderne Jurassic Park!

I et vannrike som Everglades er det naturlig å begi seg ut i det våte elementet. Noen steder kan du bli med luftputebåter i en støyende og fartsfylt opplevelse på smale kanaler. Disse båtene støyer imidlertid alt for mye om du vil oppleve dyrelivet. Vi derimot velger å bli med motorbåt ut i «Thousand Islands» på vestkysten av Everglades. Et enormt øyrike med grønne mangroveøyer, og ingen grunn til å betvile at det er minst tusen øyer der ute. Mangroveskog er skog i tidevannssonen, en skog som blir blottlagt ved fjære sjø, og som ligger under vann når tidevannet kommer. Med vanlig motorbåt kommer vi innpå dyr og fugler på en helt annen måte enn med luftputebåt. Når lavvannet blottlegger mudderstrender rundt mangroveøyene, kan vi se vaskebjørner som leter etter krabber og skjell. Vi cruiser rundt på smale kanaler i noen timer. Når sola nærmer seg horisonten, setter vi kursen mot en stor koloni med hegrer og brunpelikaner i noen mangrovetrær. De kommer inn for kvelden med kvister til reirene sine. Sola står lavt, og det blir forhåpentligvis en magisk opplevelse med hegrer i silhuett mot Floridas rødmende kveldshimmel.

Et besøk i Florida er ikke fullendt uten et besøk i naboreservatet, Big Cypress National Preserve. Det er en slags forlengelse av Everglades nasjonalpark, stort sett med de samme dyrene og fuglene, men trærne er annerledes. Her vokser enorme sypress-trær. De står i vann store deler av året. Vi kjører inn en vei mellom de store trærne. Det er en surrealistisk opplevelse, nesten som en scene hentet fra Ringenes Herre. Her vader gjerne hvite egretthegrer mellom de store sypress-trærne. Her er også alligatorer – midt i skogen!

Etter et par netter her drar vi til området nær Fort Myers, en times kjøretur nordover. Vi bor på Fort Myers Beach. I nærheten av hotellet fotograferer vi pelikaner, hekkende fiskeørner og forhåpentligvis dansehegrer som i sin matjakt danser omkring og forsøker å lage skygge i vannet ved å løfte opp vingene. Vi drar også til det klassiske våtmarksområdet Ding Darling på Sanibel Island minst en morgen eller en kveld.

Når vi kjører gjennom parkområdene i Cape Coral, ser vi mange inngjerdet graveugle-hekkeplasser. Ja, til og med utenfor byens bibliotek og rådhus hekker ugler. Nærmere 1000 par skal visstnok hekker i byen. Det er i hvert fall Florida-rekord, kanskje verdensrekord. De nidkjære som har tatt seg bryet med å telle opp alle graveugle-hullene, har kommet til 2500 hull. Det er derfor ikke uten grunn at fuglefolk og fotografer fra hele verden kommer til Fort Coral for å fotografere de sjarmerende skapningene.

Etter to netter på Fort Myers Beach drar vi nordover. En dag deler vi gruppa i to: en drar for å fotografere brunpelikaner og rosa skjestorker med båt, en annen for å fotografere vadefugler og andre fugler på ei strand. Kapteinen låner oss vadebukser, slik at vi kan stå på grunt vann og fotografere pelikaner og rosa skjestorker i nydelig morgen/kveldslys. Vi forsøker også å fotografere i motlys, det gir best effekt på vannsprut.

Etter to dager i Tampa-området drar vi til en klassisk lokalitet en time lenger sør, nærmest midt i en by. Vi tilbringer en morgen ved en hegrekoloni som ligger på ei øy bare ti meter fra der vi står på land. Det er full action hele tiden. Etter lunsj drar vi mot østkysten for å tilbringe en sen ettermiddag i en spennende våtmark. Det er midt i hekketiden, og her finnes herodiashegrer, egretthegrer, skarver, slangehalsfugler hvor enn vi snur oss. Har ikke minnekortene gått tomme til nå, så gjør de det i hvert fall her.

 

Fuglene er helt uredde. Hegrene, slangehalsfuglene, skarvene og til og med den amerikanske rørdrummen kjenner seg trygge inntil gangbroene. I vannet er det alligatorer. Mange andre fuglearter hekker også i området. Egretthegrene er i sin flotteste drakt, kjent for sine lange fjær som nesten førte til artens utryddelse for hundre år siden. I Nord-Amerika så vel som i Havana, Paris og London var det mote å pryde damehattene med fjær og iblant hele fugler som kolibrier.

Etter en hektisk ettermiddag og en enda mer hektisk morgen er det på tide å begi seg til flyplassen i Miami. De som vil, drar hjem, men kanskje noen vil forlenge reisen og tilbringe ytterligere noen dager i denne spennende amerikanske delstaten.

DAGSPROGRAM:

Dag 1 (1/3)
Ankomst til Miami internasjonale flyplass på ettermiddagen og videre transport til hotell i Florida City, nær Everglades.

Dag 2 (2/3)
Første morgen innledes med tidlig fotografering i Everglades` mest tilgjengelige plass for fotografering av hegrer, slangehalsfugler og alligatorer på nært hold med fine bakgrunner. Her blir det både portretter og action. For den som ikke har vært i Florida før, er dette en fin start. Når formiddagsvarmen kommer, kryper gjerne alligatorene opp på land. Etter en heftig morgenøkt spiser vi brunsj i Florida City og kjører videre.

Vi kjører ettermiddags- og kveldsfotografering fram til solnedgangen fra mindre båter i “Thousand Islands”-området nær Everglades City. Et enormt øyrike med grønne mangrovetrær. Vi avslutter ved en stor koloni med hegrer og brune pelikaner. Fuglene kommer flyvende inn med greiner til reiret. Forhåpentligvis en magisk opplevelse med hegrer som silhuetter mot Floridas rødmende kveldshimmel. Middag og innsjekking på hotell i nærheten.

Dag 3 (3/3)
Vi fortsetter med morgenfotografering fra de små motorbåtene i Everglades sumpmarker. Brunsj. På ettermiddagen fram til kvelden undersøker vi Big Cypress National Preserve. Vi finner samme dyre- og fugleliv som i Everglades, men her vokser enorme sypresstrær. Det er en surrealistisk følelse, nesten som en scene hentet fra Ringenes Herre, med hvite egretthegrer mellom trærne. Og vi møter alligatorer!

Dag 4 – 6 (4 – 6/3)
Vi starter morgenen med et nytt besøk i Big Cypress National Preserve, men nå er det fotografering i morgenlys. Frukost/brunsj. Deretter kjører vi nordover mot Fort Myers Beach der vi bor på ett hotell nær stranda. På ettermiddagen og dagen etter legges programmet opp litt etter situasjonen. Her handler det om en rekke ulike fotolokaler, blant annet Sanibel Island og Fort Coral (les mer i brødteksten), og vi vender tilbake til vår base på beachen på kvelden. Kanskje rekker du et bad i havet..

Dag 6 (6/3)
På morgenen/formiddagen fortsetter vi å fotografere i Fort Myers Beach-området. Etter to netter i Fort Myers Beach drar vi nordover mot Tampa Bay, der vi bor ute på en av øyene. Et trivelig hotell der vi bor i egne leiligheter. Her er det også muligheter for å ta seg et bad eller dyppe seg i poolen. Avhengig av ankomsttid til Tampa, så rekker vi kanskje litt fotografering før eller etter innsjekking. Da handler det om ei strand kjent for sine mange vadefugler.

Dag 7 och 8 (7 – 8 /3)
De neste to dagene deler vi gruppa i to. Ei gruppe drar ut i mindre motorbåt for å fotografere hekkende brunpelikaner som styrtdykker ned i vannet. Kapteinen låner oss høye vadebukser. Vi vader i det grunne vannet for å få best mulig vinkler på pelikaner og rosa skjestorker. Dette er den sikreste plassen for rosa skjestorker.

Den andre gruppa bruker dagen på samme sted hvor vi var på dag 6. På morgenen fotograferer vi kanskje hekkende ugler og fødesøkende vadefugler. På ettermiddagen tar vi oss til en mindre våtmark der den amerikanske ibisstorken hekker på fotograferingsavstand. Med tur kan det hende at den rosa skjestorken også hekker på samme sted. Det er bra med andre hegrer også.

Dag to bytter de to gruppene.

Deretter kjører vi langs kysten til et annet sted for sen innsjekking.

Dag 9 (9/3)
Formiddagen bruker vi til en av de lettest fotograferingsbare hegre- og slangehalsfuglkoloniene i hele USA. Ti meter fra der vi står på land er det full action nesten hele tiden. Ved 11-tiden blir det brunsj, og deretter kjører vi to og en halv time i retning mot Miami flyplass. Men vi stopper på veien for å bruke ettermiddagen og den påfølgende morgenen i en våtmark som syder av liv. Her finnes amerikanske herodiashegrer, egretthegrer, skarver, slangehalsfugler hvor enn vi snur oss. Når sola har gått ned, er det på tide med middag.

Dag 10 (10/3)
Vi begynner når det er mørkt i samme kolonieldorado der vi avsluttet gårsdagen. Etter brunsj er det på tide å begi seg til Miami flyplass for et sent ettermiddagsfly til Norge

 

NØKKELINFO

Tid: 1-10. mars 2019

Antall plasser: 12, minimum 7

Påmeldingsfrist: 15. januar 2019

Pris: NOK 28 900
(depositum kr. 7 500)

Inkludert: I dobbeltrom, transport med minibuss, transport til og fra Miami International Airport, fotoinstruksjon, guidet tur til noen av Floridas absolutt beste fuglelokaliteter, samt båtturer.

Enkeltrom
Avhengig av tilgjengelighet. Kontakt oss for mer informasjon

Ikke inkludert: Fly Miami International Airport (OBS! Kontakt oss for flyinformasjon), drikke, forsikring, avbestillingsforsikring, måltider (vi spiser vanligvis brunsj og middag på restauranter), drikkevarer og ting av personlig natur. Turen starter og slutter på Miami International Airport.

Fotoutstyr
Siden vi skal fotografere fugler, så ta med teleobjektiver. Noen ganger holder 70-200 mm, andre ganger er det bedre med større objektiver, opp til 400-600mm + konvertere. Ta også med vidvinkel for andre type bilder. Lurt å ha med to kamerahus. Stativ er også en fordel når man står lenge og venter på at noe skal skje.

Annet utstyr
Temperaturen i mars er vanligvis som en norsk sommer, men litt varmere, noen ganger kan den overstige 30°C. Men morgen og kveld kan oppleves litt kjølig, så det er godt å ha med en varm genser, bukse og jakke. Joggesko holder til de fleste formål. Ha med skifte. Det kan hende klærne blir skitne når vi fotograferer fugler med lavt standpunkt. Kanskje kan det være greit å vaske litt på hotellet etterpå.

Betalingsvilkår
Depositum er på kr. 7500 og betales mot faktura i forbindelse med påmelding. Resterende beløp betales senest tre måneder før reisen. Depositum betales ikke tilbake ved kansellering. Kontakt forsikringsselskapet ang. forsikring- og avbestillingsbeskyttelse. Kontakt også lege angående vaksinasjoner.

Reiseledere: Brutus Östling og Tom Schandy.

Alle bilder i galleri: Foto: Brutus Östling og Tom Schandy.