Øland: Orkideer, biller og fugler

Bli med Natur&foto på en spennende reise til den svenske øya Øland som e rkjent for sin rike natur. Ikke minst er dette orkidéøya fremfor noen. Vi drar i pinsen, da flest orkideer blomstrer, men hvor også det er mulig å finne den store billen eikehjort. I tillegg er Øland en av Sveriges beste fuglelokaliteter.

Øland: Orkideer, biller og fugler

Bli med Natur&foto på en spennende reise til den svenske øya Øland som e rkjent for sin rike natur. Ikke minst er dette orkidéøya fremfor noen. Vi drar i pinsen, da flest orkideer blomstrer, men hvor også det er mulig å finne den store billen eikehjort. I tillegg er Øland en av Sveriges beste fuglelokaliteter.

 

Øland er ett av Sveriges orkidérikeste landskap, her finnes 33 av Sveriges ca. 50 arter. På Øland finner vi orkidéer i mange ulike miljøer, alt fra furuskogene nord på øya til edelløvskogene på sentrale Øland til slåtteenger, alvarmiljøer og rikmyrer. 

Når vi arrangerer denne workshopen, er et stort antall orkideer i blomst. Vi kommer til å fotografere de på bestemte steder. Selv om mye avhenger av hvordan våren blir, så kan vi regne med å fotografere rundt 20 arter. Vi kommer atilo å fotografere engmarihånd, brudespore, nattfiol, flueblomst, kruttbrenner, fuglereir og honningblomst. Med litt flaks står fortsatt marisko og hvit skogfrue fortsatt i blomst.

I løpet av helga kommer vi til å fotografere mer enn bare orkidéer. Sødra Øland er utnevnt til ett UNESCO-verdesnarv-område, og her finnes det unike Stora Alvaret som byr på både landskapsfotografering, men også andre planter, samt insekter. Vi besøker også Ølands sørligste spiss, Ottenby naturreservat for å lete etter halsbåndfluesnapper og dvergfluesnapper. Om våren er tidlig har vi også mulighet til å finne Europas største bille, eikehjorten. 

Vi bor midt i verdensarvområdet med alvaret "utenfor" døra på Allégården, www.kastlosa.se, i den lilla byn Kastlösa. Med oss som lokal kjentmann har vi naturfotografen og biologen Henrik Karlsson som også har skrevet bok om øya. Det blir god praktisk veiledning i makrofotografering i felt.

DAGSPROGRAM:

Fredag 7. juni 2019 – Vi kjører grytidlig fra Oslo. Oppmøte på Øland klokka 16. Kveldsøkt i felt.

Lørdag 8. juni 2019 – Morgenøkt og kveldsøkt

Søndag 9. juni 2019 – Morgenøkt og kveldsøkt

Mandag 10. juni 2019 – Rask morgenøkt, frokost og så kjøre til Oslo

 

NØKKELINFO

Tid: 7-10. juni 2019

Antall plasser: 12

Pris: NOK 8 900

Inkludert: Overnatting på gjestehus og guiding. Alle måltider på vertshuset, frokost, lunsj og middag.

Ikke inkludert: Reise til og fra Øland. Vi planlegger å kjøre med privatbiler.

Utstyr:
Det anbefales å ha med digitalt speilreflekskamera. Vi skal jobbe mye med makro, så et makroobjektiv er et must, f.eks. 105 eller 200mm makro. Vidvinkel for landskap – og planter i landskap. Teleobjektiver for fugler.
• Laptop bør medbringes, slik at man laste over bildene. Ta med mange minnekort, 16 GB og 32 GB.
• Det er sommer på denne tiden, men lurt å ha med en fleece til nattbruk. Vi opererer stort sett i ganske tørt terreng når det gjelder fottøy, men gjør regning med at det kan komme regn. Gummistøvler eller vanntette støvler er fint å ha duggvått gress om morgenen.

Nivå: Turen egner seg for alle nivåer. Vi vil gi rikelig veiledning når det gjelder fotografering i felt av blomster og insekter. Vi vil også ha enkle forelesninger når vi finner tid for dette. Det er bare korte strekninger å gå, ikke fysisk krevende.

Reiseledere: Baard Næss (90 88 44 14) og Tom Schandy. (95 97 91 95). Lokal guide: Henrik Karlsson.

Alle bilder i galleri: Foto: Henrik Karlsson.