Falklandsøyene

Bli med på en fantastisk fotoreise til Falklandsøyene langt sør i Atlanterhavet. I 14 dager skal vi boltre oss med pingviner, albatrosser, elefantseler og mye annet. Dette er en reise for livet!

Falklandsøyene
Dyreeldoradoet i Sør-Atlanteren

Bli med på en fantastisk fotoreise til Falklandsøyene langt sør i Atlanterhavet. I 14 dager skal vi boltre oss med pingviner, albatrosser, elefantseler og mye annet. Dette er en reise for livet!

En blodig krig mellom England og Argentina i 1982 satte de forblåste Falklandsøyene på kartet. Etterpå kom turistene. Blant 750 000 sauer finnes nemlig et utrolig dyreliv med slåsslystne elefantseler, pingviner i kjole og hvitt, gjess og mange andre arter.

Falklandsøyene kan på mange måter sammenliknes med Galapagosøyene ved ekvator. Forskjellen er klimaet, for Falklandsøyene ligger langt sør i det forblåste Atlanterhavet, nesten på grensen til Antarktis. De 420 øyene som utgjør den britiske kolonien, ligger nemlig midt i lavtrykkenes hovedgate. Det blåser, det regner, og sola skinner. Om hverandre. Hele tiden. Temperaturen sommerstid ligger på gjennomsnittlig 10 plussgrader. Det blir ikke så veldig mye kaldere vinterstid, gjennomsnittstemperaturen da er syv plussgrader. For oss fotografer betyr det vekslende været fantastiske fotomuligheter, med kanskje alle værtyper i løpet av en dag. Det er helt rått.

Øyriket måler 257 km fra vest til øst, og 136 km fra nord til sør, og landmassen utgjør 12 000 km2. Det er to hovedøyer, Øst Falkland og Vest Falkland, men det er småøyene som er de mest spennende for naturinteresserte. Navn som Saunders Island, Sea Lion Island, Carcass Island og West Point Island vekker gode assosiasjoner hos de reisende som har tatt den 17 000 km lange reisen fra Europa.

Møte mellom to verdener
Majoriteten av øyas dyr og fugler i øyriket er på en eller annen måte tilknyttet havet. Falklandsstrømmen, som kommer fra Drake Passage mellom Antarktis-halvøya og Sør-Amerika, er av stor betydning. Når denne møter øygruppen, foregår såkalt «upwelling» hvor næringspartikler fra dypet presses opp til overflaten og skaper gode næringsbetingelser for sjøfugl. Den kalde strømmen fører med seg dyreliv som du ellers må til Antarktis for å finne, slik som pingviner og elefantsel. På Sea Lion er de sistnevnte elefantselene, dyrerikets sumobrytere, den store attraksjonen. De er gigantiske, de største hannene kan veie opptil fem tonn. Regelen er: Jo feitere, desto større sjanse har du på damene. En skikkelig feit branne kan få seg et harem som teller 100 hunner.

På Falklandsøyne hekker de lettest tilgjengelige kongepingvinene i verden, sammen med
bøylepingviner, magellanpingviner, gulltoppingviner og ikke minst den morsomme klippehopperpingvinen som kastes mot klippene av dønningene utenfor kolonien.

På Falklandsøyene blåser det stort sett hele tiden, og det passer svartbrynalbatrossene godt. De hekker på flere av øyene, hvor god oppdrift lett bringer de store “vindsurferne” til værs og ut på storhavet. Der rir de på bølgene i dagevis, på jakt etter noe spiselig i havoverflaten. For eksempel blekksprut, snadder for en albatross.

Falklandsøyene ligger bare 460 km nordøst for sydspissen av Sør-Amerika, og denne nærheten bringer med seg kalkungribber, natthegrer, magellanbekkasiner og andre særegne arter. Mer enn 200 fuglearter er observert, hvorav 60 arter hekker. Det er ikke bare marine arter, men også landarter og arter knyttet til ferskvannsdammer. Her er svarthalssvaner, små dykkere, ender av ulike slag, flere gåsearter, tyrannfluesnappere og vakre svartstrupefinker, falklandstroster og gjerdesmetter. Vandrefalk og jordugle kan du også se, og ikke minst brungumpkarakara som er en av verdens sjeldneste rovfugler. Denne rovfuglen er helt uredd mennesker og sjekker raskt ryggsekken for mat. På Falklandsøyene eier dyr og fugler ikke frykt for mennesker og stiller derfor i samme klasse som artene på de enda mer berømte øyene i nord, Galapagosøyene.

I løpet av to uker skal vi boltre oss i motiver. I motsetning til turer til Antarktis, hvor turene til land som regel begrenser seg til noen timer, er vi på denne turen nær motivene hele tiden. Vi kan fotografere så lenge vi orker, fra tidlig om morgenen til sent på kvelden, bare avbrutt av spisepauser. På en øyene bor vi i ei svært enkelt hytte i flere netter, rett ved fantastiske kolonier med både svartbrynalbatross, klippehopperpingvin og kongepingvin. Det gir fantastiske muligheter til virkelig å kunne jobbe med motivene.

Bilde2
Foto: Tom Schandy

Bilde3
Foto: Tom Schandy

PROGRAM SER SLIK UT:

SAT 09 NOV 2019 – Ankomst med fly fra Santiago via Punta Arenas. Transfer fra flyplassen til Malvina House Hotel i Port Stanley - 1 natt. Vi får et godt inntrykk av landskapet på vei til byen, golde, åpne heier med sauer. I sjøen inne i byen ser vi svarttjelder og dampskipender og ulike gåsearter. Byen i seg selv kunne vært en liten by på Shetland eller Orknøyene. Dette er britisk som få, og puber finnes selvsagt.SUN 10 NOV 2019 – Transfer fra hotellet til Stanley Airport for å fly til Saunders Island. Vi flyr med øyas arme av 10 seters Islander-maskinene til det lokale flyselskapet FIGAS, (Falkland Island Government Air Service) - øygruppens Widerøe. Både bagasje og fotografer veies denne gang, ikke bare innsjekket bagasje.

Hele øya er privat eiendom, og eies av David og Susan Pole-Evans som har en stor farm her. Da jeg var for mange år siden hadde de 90 melkekuer, 9000 sauer, 30 hester, 12 500 svartbrynalbatrosser, 5000 bøylepingviner, 4000 klippehopperpingviner, noen tusen magellanpingviner - og for ikke glemme 18 hunder, noen katter - og rotter.

Etter landing drar vi umiddelbart ut til «The neck» hvor vi skal tilbringe fire netter i ei enkel hytte (Nov 10-13). Her har vi med oss frosne måltider som vi varmer opp.

Bilde4

The Neck
Hytta ligger som skapt for en naturfotograf. Nede ved havet står bøylepingvinene tett i tett, mens magellanpingvinene hekker i hull i bakken oppe i grasbakkene. I ura bortenfor holder klippehopperpingvinene til, og her holder også noen kongepingviner til. Hele fem ulike pingvintyper innenfor en radius av bare noen hundre meter – det gir en aldri så liten Antarktis-følelse. På Falklandsøyene blåser det stort sett hele tiden - og det passer svartbrynalbatrossene godt. De hekker oppe i lia, hvor god oppdrift lett bringer de store “vindsurferne” til værs og ut på storhavet. Der rir de på bølgene i dagevis - på jakt etter noe spiselig i havoverflaten. For eksempel blekksprut - snadder for en albatross.

Hytta er som sagt svært enkel. Det er et oppholdsrom – og to soverom, hvert soverom har to køyesenger, 4 på hvert rom, maks kapasitet er 8. Det er kjøleskap, kokemuligheter, mikrobølgeovn og bad med dusj. Strøm fra solcellepanel. Faktisk har de også fått på plass WIFI. Her vil du føle at du er National Geographic-fotograf på jobb. Helt unik!

Bilde5 

Den siste natta på Saunders tilbringer vi på øyas gård (settlement). Vi skal også ha en tur til “The rookery” hvor klippehopperpingvinene dusjer i en liten foss.

Les mer om øya her:
https://www.saundersfalklands.com/

 

FRI 15 NOV 2019 – Vi fly til Carcass for tre netters opphold med full pensjon. Her er det også et yrende liv: Lya er spesielt kjent for sine kolonier med magellanpingviner og bøylepingviner, samt at det hekker 2000 par med svartbrynalbatrosser her og 550 par med klippehopperpingviner! Her er også brungumpkarakara og natthegre.
I løpet av oppholdet her prøver vi å få til ne tur til naboøya med båt, West Point hvor det også hekker store kolonier med svartbrynalbatrosser og klippehopperpingviner.

www.falklandislands.com/explore/the-islands/carcass-island

 

MON 18 Nov 2019 – Vi flyr til Sea Lion Island helt i sør for tre netter med fullpensjon (18,19 & 20 November).

Sea Lion Island i sør er en naturperle av dimensjoner. Øya har et bitte-lite hotell med plass til rundt 15 besøkende, men utover det er øya forbeholdt fugler og dyr. Du skal ikke gå mange meterne vekk fra hotellet, før det plutselig sitter en bekkasin rett foran meg i graset. Den ser ut som en enkeltbekkasin, men er en magellanbekkasin. Kanskje kommer en brungumpkarakara og lander like ved. Fuglen er litt mindre enn en musvåk og kommer helt bort for å undersøke fotoutstyret.

På de store gresslettene ned mot sjøen beiter store flokker med hvite sebragjess, mens den ikke-flyvedyktige falklandskovleanda vralter omkring på sandstranda – midt mellom gigantiske elefantsel som kjemper om herredømmet på stranda. Ved fare bruker anda vingene som skovler, akkurat som på et damskip. Derfor har de blitt hetende skovlender eller damskipsender.

Et annet sted på øya ser vi ned på sjøløvene som har gitt øya navn, og like ved er det en stor koloni med klippehopperpingviner. På øya hekker også bøylepingviner og magellanpingviner, men de liker seg ikke like godt i klipper og i dønninger. De foretrekker i stedet å hekke på de flate strandslettene med grei ilandstigning.

http://www.sealionisland.com/index.php

 

THURS 21 NOV 2019 – Vi flyr tilbake til Stanley. Transfer fra flyplass til hotell. Vi bor to netter på Malvina House Hotel Seaview Executive Rooms Bed and breakfast.

FRI 22 NOV 2019 – Dagstur til Volunteer Point. Her er det nemlig en stor koloni med kongepingviner, den største på Falklandsøyene. Her hekker rundt 3000 individer.

SAT 23 NOV 2019 – Transfer til flyplass for å fly tilbake til Chile og Santiago. Videre til Oslo.

SUN 24 NOV 2019 – Hjemme i Oslo.

 

NØKKELINFO

Tid: 8-24. november 2019

Antall plasser: 6

Pris: Ca. NOK 59 000 i skrivende stund. (forbehold om endringer)

Betingelser: Depositum kr 15000,- pr deltager ved påmelding. Depositum er ikke refunderbart. Faktureres i januar..

Inkludert: Full pensjon på Falklansdsøyene, alle overnattinger, mat (hvis annet ikke er nevnt), biltransport og fly mellom øyene)

Ikke inkludert: Fly tur- retur Oslo.

Utstyr: På Falklandsøyene får du bruk for hele arsenalet av kamerautstyr. For fugler og pattedyr er 300-500 mm egnet, for landskap, detaljer, smådyr etc. er 16-35, 24-70, 70-200 og et makroobjektiv velegnede objektiver. Stativ bruker vi til landskap m.m. Ta gjerne med filtersett om du har, f.eks. graderte gråfiltre.

Annet utstyr: Tøy for vind og regn, slik vi ofte også har i Norge. Gummistøvler og fjellstøvler som fottøy.

Nivå: Turen er ikke fysisk krevende. Nærhet til innkvartering gjør at man kan ta seg en hvil når det måtte passe.

Reiseledere: Tom Schandy (har vært på Falklandsøyene flere ganger)

Bilde6
Foto: Tom Schandy