Bison og rovfugler i Polen

Bli med Natur&Foto på spennende tur til Polen. Helt øst i landet, like ved den kjente nasjonalparken Bialowieza, vil vi bo på lite, koselig vertshus. Derfra har vi kort vei ut for å fotografere Europas største planteeter, den europeiske bisonen eller visenten som den også kalles. Vi vil også sitte i rovfuglskjul hvor det kan komme opptil ti havørner, i tillegg til musvåk og hønsehauk. Hvis vi har ekstra hell med oss, kommer både ulv og rødrev forbi...

Bison og rovfugler i Polen!

Bli med Natur&Foto på spennende tur til Polen. Helt øst i landet, like ved den kjente nasjonalparken Bialowieza, vil vi bo på lite, koselig vertshus. Derfra har vi kort vei ut for å fotografere Europas største planteeter, den europeiske bisonen eller visenten som den også kalles. Vi vil også sitte i rovfuglskjul hvor det kan komme opptil ti havørner, i tillegg til musvåk og hønsehauk. Hvis vi har ekstra hell med oss, kommer både ulv og rødrev forbi.

Bialowieza er en av den største, intakte edelløvskogene som er igjen i Europa. Her vil vi møte den europeiske bisonen, også kalt visent. Den veier opptil et tonn, men er dog noen mindre enn den amerikanske bisonen.

For 2 000 år siden levde den europeiske bisonen i mesteparten av Europa - fra England i vest til Sibir i øst, og fra Spania i sør til Sverige i nord. I Norge har den ikke levd. Dessverre ble bisonen helt utryddet i vill tilstand. Den siste viltlevende lavlandsbisonen ble utryddet i Bialowieza i 1921. Heldigvis fantes det dyr i fangenskap, og dagens bestand er et resultat av avl og utsetting med bakgrunn i sju individer i fangenskap. I dag er det rundt 500 dyr i Bialowieza, og den er reintrodusert mange andre steder i Europa. Den totale ville bestanden teller nå rundt 2700 dyr. Vi vil møte visenten i vintermiljø, og tar vi oss tid vil vi kunne komme på 30-40 meters hold og få bilder.

Vår samarbeidspartner har også flere skjul for rovfuglfotografering. Det er mest havørn, og det er ikke uvanlig at det kan komme åtte-ti havørner på en gang. Er vi heldige, får vi havørner som slåss om maten. Det kommer også musvåk og hønsehauk ned for å spise. Polen har minst 700-800 ulver, og hvis man har ekstra hell med seg, kan noen av dem passere skjulet, slik vi opplevde på vår prøve-tur. Da kom nemlig fem ulver forbi. Vi hadde også besøk av både rødrev og mårhund.

Foruten havørneskjulet er det også eget skjul for fotografering av spesielt musvåk, og enda et skjul for fotografering av både musvåk og hønsehauk. Dessuten er det eget spetteskjul med mulighet til å få både gråspett, hvitryggspett og mellomspett. Det er også mulig å få bilder av både hjort og villsvin foran et av skjulene.

Vi har fire hele dager for fotografering. Det betyr at alle får anledning til å fotografere havørnene to ganger, bison en gang og evt. en dag i et av de andre skjulene.

 

SKJULENE:

Vi benytter oss av fire ulike skjul. Alle skjulene har plass til fire fotografer om gangen. Det er gassovn, så vi holder varmen. Vi sitter i behagelige kontorstoler. Det er tørrklosett i eget rom. Avstand til fuglene/dyrene varierer fra 20 til 40 meter.

Bilde1

 

OVERNATTING:

Vi bor på gjestehus. Alle rom har bad. Vi spiser frokost på hotellet når skal på bisonokse. Ellers får vi frokost-og lunsjpakke med oss ut i felt. Når vi skal sitte i skjul drar vi ut kl. 05.30. http://gawra.bialowieza.pl

Bilde2

 

PROGRAM DAG FOR DAG:

Dag 1 - 6. februar 2019: Vi flyr fra Oslo til Warzawa. Der blir vi hentet og kjørt til Bialowieza 250 kilometer unna, en biltur som tar tre-fire timer.

Dag 2 - 7. februar 2019: Vi opererer i to grupper, hver med fire stykker. Gruppe 1 sitter i havørnskjul, den andre gruppa er på bisonsafari.

Dag 3 - 8. februar 2019: Bison eller ørneskjul.

Dag 4 - 9. februar 2019: Bison, ørneskjul eller et alternativt skjul for hakkespetter, med muligheter for mellomspett og hvitryggspett. På et av skjulene er det også mulig å få hjort.

Dag 5 - 10. februar 2019: Bison, ørneskjul eller et alternativt skjul for hakkespetter, med muligheter for mellomspett og hvitryggspett. På et av skjulene er det også mulig å få hjort.

Dag 6 - 11. februar 2019: Avreise tilbake til Warzawa. Fly til Norge.

 

NØKKELINFO

Tid: 6-11. februar 2019

Antall plasser: 7

Pris: Kr. 14 950,-

Betingelser: Depositum kr 5000,- pr deltager ved påmelding. Resten av turen betales 2 måneder før avreise.

Inkludert: Tilgang til fotoskjulene, overnatting. All mat, transfer til og fra flyplassen i Polen.

Ikke inkludert: Flyreise til og fra Warzawa.

Utstyr: Det anbefales å ha med digitalt speilreflekskamera. Det er en fordel med teleobjektiver, alt fra 200mm til 500mm, gjerne i kombinasjon med konvertere. Ta også med vidvinkelobjektiv, 24-70mm eller lignende. Du må ha med stativ og eget stativhode. Fordel med en del minnekort, og selvfølgelig datamaskin med ekstern disk slik at du kan ta back up

Nivå: Dette er ikke et direkte fotokurs, så deltakerne bør ha fotoerfaring. Egner seg for alle nivåer, fra amatør til profesjonell fotograf. Det er bare kortere strekninger å gå, men man må klare å oppholde seg en dag i en kamuflasje.

Reiseledere: Baard Næss (+47 90 88 44 14)