Pantanal - jaguarens rike

Bli med oss på en fantastisk reise til jaguarens rike i Pantanal i Brasil. Dette er verdens største våtmark, et åpent og vidstrakt område som omfatter 240 000 kvadratkilometer, det vil si nesten to tredeler av Norges størrelse. Dette er jaguarens rike, og her håper vi å finne flere jaguarer som vi kan fotografere på kloss hold. Men det er ikke bare jaguarer vi skal fotografere, her er også mange andre spennende fugler og dyr. Pantanal regnes som det ypperste naturområdet i hele Sør-Amerika.

Pantanal - jaguarens rike

Bli med oss på en fantastisk reise til jaguarens rike i Pantanal i Brasil. Dette er verdens største våtmark, et åpent og vidstrakt område som omfatter 240 000 kvadratkilometer, det vil si nesten to tredeler av Norges størrelse. Dette er jaguarens rike, og her håper vi å finne flere jaguarer som vi kan fotografere på kloss hold. Men det er ikke bare jaguarer vi skal fotografere, her er også mange andre spennende fugler og dyr. Pantanal er det ypperste naturområdet i hele Sør-Amerika.

Størstedelen av Pantanal er i Brasil, men området strekker seg også inn i både Paraguay og Bolivia.  Navnet Pantanal er portugisisk og betyr rett og slett ”stor myr” eller ”oversvømt lavland”.

Det er imidlertid langt fra myr eller oversvømt mark som møter oss når vi drar dit i tørketiden i september. Da ser vi tørre, flate savanner, beitemarker og elver. Først i desember fylles området igjen med vann. Da kommer regnet, og området omgjøres til store sumpmarker. Noen ganger, kanskje hvert femte eller tiende år, blir det gigantiske oversvømmelser. Normalt begynner vannet å synke igjen i slutten av juni. Utover i juli-august, som på disse breddegrader egentlig er vinter, krymper flodsjøene. Og til slutt er det bare noen små dammer igjen.

Dette er den beste tiden for å oppleve Pantanals fantastiske dyreliv. Her er tusenvis av kaimaner (fiskespisende krokodiller), fargerike hyansintaraer, storker, hegrer, flodsvin, anakondaer, kjempeotre og ikke minst jaguar!!

Jaguarens opprinnelige utbredelsesområde er fra det sørvestlige USA gjennom Amazonas til Rio Negro i Argentina. I dag er den helt borte fra Nord-Amerika, og sannsynligvis har den også forsvunnet fra El Salvador, Uruguay og Chile – i tillegg til at den har store problemer i Argentina, Costa Rica og Panama. Man antar at jaguaren er borte fra over halvparten av det opprinnelige utbredelsesområdet, men noen områder har fortsatt livskraftige bestander. Pantanal er kanskje det aller viktigste området for jaguar, for her lever rundt 3500 dyr i det 225 000 kvadratkilometer store området.

Jaguaren kan bli to meter lang og veie 160 kilo. Dette er verdens tredje største kattedyr, bare slått av tiger og løve. Jaguaren er på mange måter Sør-Amerikas svar på tigeren. Den lever i tett regnskog så vel som i åpne sumpområder. Akkurat som tigeren trives jaguaren spesielt godt i nærheten av vann, og den går ikke av veien for å ta seg en svømmetur over de mange elvene og vannene.

Menyen er variert: Mer enn 87 arter er registrert. Den tar fugler, fisker, krypdyr og pattedyr som flodsvin, ville griser og til og med kuer på opptil 450 kilo. Jaguarens kjever er ekstremt kraftige, og den har det sterkeste bittet blant alle kattedyrene, sterkere enn både tiger og løve. Den tar hull på skilpaddeskall og pulveriserer selv de kraftigste bein.

Mens løver, tigre og leoparder gjerne dreper med strupe- eller nakkebitt, så dreper ofte jaguaren sitt bytte ved å bite gjennom skallen mellom ørene. Indianernes navn ”yaguar” - ”den som dreper med et hopp” – sier litt om den eksplosive kraften i dette kattedyret. Når den har drept et stort dyr, drar den som regel byttet i skjul under en busk før den starter måltidet. Hvis byttet nedlegges i et åpent område, kan den dra det over betydelige avstander.

Jaguaren lever alene og kan ha store leveområder, opptil 500 kvadratkilometer. Hvis det er mye mat lett tilgjengelig, kan området være på bare 15 kvadratkilometer. I paringstiden møtes hann og hunn i noen uker, men straks etter paringen går de hvert til sitt. Hunnen kan få en til fire unger. De er hjelpeløse ved fødselen, men mora passer godt på dem. Ungene følger mora i ett år, mens det går ytterligere et eller to år før de er kjønnsmodne.

Jaguaren ligner leoparden i Afrika og Asia. Det flekkete mønsteret på kroppen skiller seg imidlertid fra leoparden ved at de svarte ringene omslutter mindre prikker. Svarte jaguarer kalles gjerne for pantere, men er samme art. Slike melanistiske former finnes hos flere kattedyr.

Den vakre pelsen har fristet mange til å prøve lykken som jegere. På 1960- og 1970-tallet ble rundt 18 000 jaguarer drept årlig på grunn av den flekkete pelsen. Heldigvis er ikke jaguarkåper på mote lenger, men i mange områder foregår fortsatt illegal jakt. Likevel er det ikke jakten som er den største trusselen i dag, men avskoging. Det fører til at byttedyrene forsvinner – og at bestanden splittes opp i mindre enheter, noe som er uheldig for artens genetiske helsetilstand.

I Pantanal er det mange kvegrancher, og det hender at jaguaren tar et av husdyrene. Det har ført til at jaguarer til stadighet har blitt skutt. Nå har imidlertid mange kvegrancher lagt om driften, fra kvegdrift til jaguarsafari. Dermed kan de tjene penger på levende jaguarer. Det har ført til at jaguaren mange steder i Pantanal det siste tiåret har blitt langt mindre sky – og dermed også langt lettere å fotografere. Vi drar til de stedene i Pantanal hvor det er størst sjanse til å fotografere ville jaguarer.

 

Dag 1 - 1. september. Avreise Oslo. Nattfly til Sao Paulo og videre til Cuiaba.

 

Dag 2 - 2. september. CUIABA – POUSADA ALEGRE LODGE

På flyplassen i Cuiaba møter vi vår reiseleder. Vi kjører 100 km til Pocone. Derfra kjører vi 40 km videre til Pousada Pouso Alegre. Dette er et av de mest imponerende fuglelokalitetene i verden. Grunnen er den store variasjonen i habitater, inkludert elver, våtmarker, oversvømte marker, galleriskoger og tørr krattskog. Blant attraksjonene her er den store hyasintaraen, verdens største papegøye, stor nandu (den søramerikanske strutsen), den merkelige krøllhokkoen (bare-faced Curassow), sumphokko (Chwestnut-bellied guan), opp til fire ulike ibisarter, den store kragegjeterfuglen (Southern Screamer), jabirustork, maguaristork, fiwskevåk (Black-collared hawk), nakundanatthauk (Nacunda Nighthawk), hvitspett (white woodpecker), gråtopptornskrike (Gray-crested Cacholte), stortreløper (Great Rufuous Woodcreeper), matogrossomaurfugl (Mato Grosso Antbird), hvittøylestifthale (White-lored Spinetail) og gråkardinal (Red-crested Cardinal).

 

DAG 3 - 3. september. POUSADA ALEGRE LODGE

Full dag i Pouso Alegre private reservat. Vi går til fots i skogen og kan observere masse fuglearter, men også pattedyr som beltedyr (armadillo), nesbjørner (coatie), flodsvin og brøleaper. Etter lunsj kjører vi i åpen la1stebil på en privat vei for å utforske de åpen savannelignende områdene etter mer fugler. Er vi heldige finner vi nesebjørner, tapirer, beltedyr og en masse andre arter. Det er også mulig å bruke tid ved vannhull. Kanskje kommer en tapir eller en kjempemaursluker for å drikke.

Etter middag blir det nattsafari med lamper for å se etter nattaktive arter som saksenattravn (scissor-tailed nightjar) og flekkhalenattravn (spot-tailed nightjar) og amerikahubro (great horned Owl). Kanskje ser vi også krabbeeterrev og ozelot.

 

DAG 4 – 4. September. POUSADA ALEGRE LODGE – POUSADA RIO CLARO

Etter en morgen ved Pouso Alegre Lodge kjører vi noen timer sørover, dypere inn i Pantanal. Vi tilbringer to netter på en lodge i kanten av Rio Claro River, og et av høydepunktene her er ettermiddagsbåtturen på elva. Her kan vi se og fotografere den sjeldne sverdhegren (agami heron) og bårnebbhegren (boat-billed heron), blåstrupehokko (Blue-throated Piping-Guan), fiskevåk, opp til fem ulike isfuglearter, kjempeoter etc. Når mørket kommer, jakter dryadenatthauken over elva (Band-tailed Nighthawks) sammen med den store fiskerflaggermusa (greater bulldog bat).

 

DAG 5 – 5. September: RIO CLARO RIVER

Vi tilbringer dagen ved lodgen. Mange muligheter for å se og fotografere ulike fuglearter. På ettermiddagen ny båttur på elva.

 

DAG 6 – 6. SEPTEMBER: POUSADA RIO CLARO – PORTO JOFRE

Morgentur rundt lodgen.  Etter lunsj kjører vi sørover langs Pantanal Highway. Vi stopper når vi se noe spennende. Det er forskjellige type landskap langs elva. I enden av veien ligger hotellet som vi skal tilbringe noen netter på.

 

DAG 7 – 7. September. FULL DAG I BÅT PÅ ELVA.  JAGUAR-JAKT!

Jaguar er hovedmålet denne dagen. Vi vil bruke hele dagen på elva i motorbåt for å finne den eksklusive katten. Vi vil ha flere båter, og de vil ha radiokontakt seg imellom. Jaguarene i dette området er ikke sky og vil ofte tillate oss å observere og fotografer dem i lengre perioder. Selv om jaguar har førsteprioritet, vil vi ikke ignorere andre fugler og dyr. Fra båten vil vi kunne se amerikaslangehals, dvergsvømmerikse (sungrebe), lovipe (pied lapwing), amazondvergterne (yellow-billed tern), tykknebbterne (large-billed tern), amerikasaksenebb (black skimmer), storani (greater ani), gråhalsrikse (gray-necked wood-rail). Familier med kjempeotre kan også dukke opp, og det er heller ikke uvanlig å se tapir.

 

DAG 8 – 8. September: FULL DAG I BÅT PÅ ELVA.  JAGUAR-JAKT!

Etter en tidlig frokost bærer det på nytt ut på elva for å utforske “Meeting-of-the-Waters State Park”, det beste området for å observere jaguar I hele Pantanal. Elvene som møtes her er Three Brothers, Cuiabá og Piquirí. Vi e rute fra 06 om morgen til 18 på kvelden, slik at vi får med oss både det første og det siste kveldslyset. Sjansene for å se jaguar er store, og forhåpentligvis vil vi kunne se dem på elevbredden på ganske nært hold over lengre tid. Vi vil også kunne se annet dyreliv, kjempeoter, kaimaner, tapirer, anakondaer, brøleaper, flodsvin og mange fuglearter. Dyrene her er vant til mennesker, så båtene kommer ofte på fire-fem meters hold. Båtene har radio og skygge. Vi har picnic-lunsj i det fri, men det kan hende vi drar tilbake til hotellet for å spise lunsj.

 

DAG 9-12: 9-10-11-12. September. FULL DAG I BÅT PÅ ELVA.  JAGUAR-JAKT!

Samme som på dag 8

 

DAG 12: 13. September. PORTO JOFRE –  OCELOT PLACE (SOUTHWILD HOTEL)

Etter en tidlig frokost kjører vi til Southwild Hotel. Ca.  16.30 på ettermiddagen drar vi til et ozelot-skjul hvor vi spent venter på om det vakre kattedyret vil duke opp. Rundt klokka 20 drar vi tilbake til lodgen for å spise middag.

 

DAG 14: 14. September.  SOUTHWILD HOTEL

Før frokost utforsker vi Transpantaiera for å se etter krabbeeterrev. Tapir, maursluker og diverse fuglearter. Etter frokost tar vi med det på ro på lodgen. Etter lunsj drar vi på båttur, og den gir oss gode muligheter for å se fiskevåken fange fisk, store kaimaner, samt at også her er det mulig å treffe på jaguar.

Ca. 16.30 drar vi igjen til ozelotskjulet I håp om katten dukker opp. Rundt 20. 00 er det middag på lodgen.

 

DAG 15. 15. September. AVREISE TIL CUIABA

I dag drar vi tilbake til Cuiaba Airport for hjemreise til Norge.

 

DAG 16. 16. September. ANKOMST OSLO

 

Nøkkelinfo:

TID: 1- 16. September 2019

ANTALL PLASSER: 14

PRIS: USD 7500 (=ca. NOK 59 000 i skrivende stund). Tillegg for enkeltrom 80 USD pr. natt.

Betingelser:
Depositum kr. 10 000,- pr. deltager ved påmelding. Depositum er ikke refunderbart.

Flybilletter:
Fly tur- retur Oslo-Cuiaba ligger på ca. kr.16 000,-.

Utstyr:
I Pantanal får du bruk for hele arsenalet av kamerautstyr. For fugler og pattedyr er 300-500 mm egnet, for landskap, detaljer, smådyr etc. er 16-35, 24-70, 70-200 og et makroobjektiv velegnede objektiver. Stativ bruker vi til landskap m.m. Ta gjerne med filtersett om du har, f.eks. graderte gråfiltre.

Annet utstyr:
Sommertøy, men også en varm genser/jakke ved kjølige morgener. Joggesko er greit fottøy.

Nivå:
Turen er ikke fysisk krevende, men det er noen dager med lange kjøringer.

Inkludert:
Transfer fil og fra flyplass
All overnatting og transport i Pantanal.
Engelsktalende lokal guide
Vann i løpet av dagen
Alle måltider

Ikke inkludert:
Fly til og fra Cuiaba
Drikke under måltidene
Reiseforsikring
Aktiviteter som ikke er nevnt i programmet

Ta med:
Solkrem
Solbriller/hatt
Insektmidler
Cash (siden ATM-maskiner ikke er tilgjengelig i Pantanal)
Hodelykt
Lette klær, langbukser for beskyttelse mot sol og insekter
AC adapter for å lade kamerabatterier

 

Alle bilder i galleriet: Foto: Tom Schandy